Probijanjem tunela Hranjen kraći put između Goražda i Sarajeva

0
1113
Autoceste FBiH raspisale tender za izbor izvođača radova za probijanje 6 km dugog tunela Hranjen

Javno preduzeće Autoceste FBiH raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na probijanju cestovnog tunela Hranjen, za potrebe buduće brze ceste Hrenovica-Hranjen-Goražde.
Tender će biti otvoren do 21. maja, nakon čega će uslijediti proces ocjenjivanja ponuda i donošenja odluke o najboljem ponuđaču.
Dužina tunela, koji će se prema projektnoj dokumentaciji pružati od kanjona rijeke Čemernice do doline Podhranjenskog potoka, je oko 6 kilometara. Tunel će imati glavnu cijev za dvosmjerni saobraćaj i jednu servisnu cijev. Rok za završetak radova je 36 mjeseci, a procijenjena vrijednost izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona KM, saopćeno je iz Autocesta FBiH.
Realizacijom ovog projekta ostvarili bi se značajni benefiti u vremenu i troškovima putovanja za korisnike ove putne komunikacije i prekinula relativna izoliranost grada Goražde kao jednog od najrazvijenijih industrijskih centara u BiH, odnosno njegovo direktnije povezivanje sa Sarajevom i ostalim gradovima u Federaciji BiH.
Putovanje između Sarajeva i Goražda novom trasom moderne ceste i tunelom Hranjen kojim će biti zaobiđeni planinski prevoji bit će znatno kraće, oko 50-ak minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here