Probijanjem tunela Hranjen kraći put između Goražda i Sarajeva

0
2746
Planirana sredstva za nastavak radova na tunelu Hranjen

Javno preduzeće Autoceste FBiH raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na probijanju cestovnog tunela Hranjen, za potrebe buduće brze ceste Hrenovica-Hranjen-Goražde.
Tender će biti otvoren do 21. maja, nakon čega će uslijediti proces ocjenjivanja ponuda i donošenja odluke o najboljem ponuđaču.
Dužina tunela, koji će se prema projektnoj dokumentaciji pružati od kanjona rijeke Čemernice do doline Podhranjenskog potoka, je oko 6 kilometara. Tunel će imati glavnu cijev za dvosmjerni saobraćaj i jednu servisnu cijev. Rok za završetak radova je 36 mjeseci, a procijenjena vrijednost izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona KM, saopćeno je iz Autocesta FBiH.
Realizacijom ovog projekta ostvarili bi se značajni benefiti u vremenu i troškovima putovanja za korisnike ove putne komunikacije i prekinula relativna izoliranost grada Goražde kao jednog od najrazvijenijih industrijskih centara u BiH, odnosno njegovo direktnije povezivanje sa Sarajevom i ostalim gradovima u Federaciji BiH.
Putovanje između Sarajeva i Goražda novom trasom moderne ceste i tunelom Hranjen kojim će biti zaobiđeni planinski prevoji bit će znatno kraće, oko 50-ak minuta.