Produženo trajanje moratorija na kredite u Federaciji BiH

0
528
Krajem marta kreditno zaduženje imalo je 175.914 građana i 8.287 kompanija iz Crne Gore

Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH na današnjoj sjednici usvojio je odluku o privremenim mjerama koje banke primjenuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom Covid-19. Ista odluka donesena je i za mikrokreditne organizacije i leasing društva, koja posluju pod nadzorom Agencije za bankarstvo FRBiH (FBA).
Ovim odlukama osigurava se stabilnost i kontinuitet djelovanja subjekata bankarskog sistema u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusnim oboljenjem Covid-19, kao i djelovanje u cilju očekivanog oporavka privrede.
Posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.
Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31.12.2020. godine.
Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite građana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema.