Prvi AgriTech Summit u BiH: Profitabilnija i sigurnija poljoprivreda uz digitalizaciju

0
230
AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta EU4Business

Više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta koji koriste najnovije agritech tehnike, danas su u okviru prvog AgriTech samita u Bosni i Hercegovini, prikazali kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi.
AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta EU4Business koji zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO), a finansira Evropska unija. Ovaj projekat je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima. Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede.
“Danas smo otvorili prvi AgriTech Samit u Bosni i Hercegovini. Ovaj ambiciozni događaj ima za cilj da promoviše digitalnu budućnost poljoprivredno-prehrambenog sektora. U okviru projekata EU4Bussines i EU4AGRI, Evropska unija je podržala 130 projekata i preko 160 malih i srednjih preduzeća, generišući preko 900 novih radnih mjesta. Dodatno, uz pomoć projekata uspjeli smo zadržati i radna mjesta koja su bila ugrožena pandemijom”, rekla je Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u BiH.
Kroz interaktivne diskusije i prezentacije tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede učesnicima na Samitu je približeno kako će napredni uređaji, precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi omogućiti farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije.
Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH je rekla da UNDP ove godine u partnerstvu sa EU okuplja agro-prehrambene stručnjake i praktičare koji će se fokusirati na dijalog o digitalnoj stvarnosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, raspravljajući zajedno o ključnim izazovima sektora i rastućoj potražnji za tehnološkim napretkom u poljoprivredi.