Prvi električni Batmobil napravljen je u Vijetnamu

0
503
Električni Batmobil izrađen u prirodnoj veličini, a brži je i ekološki prihvatljiviji od Nolanove filmske verzije

Prvi u svijetu funkcionalni električni Batmobil nastao je u Vijetnamu. Riječ je o replici modela (cestovni tenk nazvan The Tumbler) iz filma The Dark Knight (Vitez tame), Christophera Nolana iz 2008. godine, koju je izradio jedan student arhitekture.
Dakako, prije 14 godina nije bilo niti riječi o ekološkom pogonu. No, student Nguyen Dac Chung (23) je dvije godine radio na vjernoj replici ovog Batmobila u stvarnoj veličini. Prvi je to potpuno električni Batmobil ikada izrađen u prirodnoj veličini, a očekivano – brži je i ekološki prihvatljiviji od Nolanove filmske verzije.
Riječ je o potpuno funkcionalnom električnom vozilu dugom 3,6 i širokom 2,6 metara, visine 1,5 metra. Ukupna je masa vozila oko 600 kilograma, budući da je načinjeno od panela načinjenih od 3D ispisane ABS plastike, ugljikovih vlakana i drugih kompozita, postavljenima oko čelične cjevaste konstrukcije. U vozilu su i litij-ionske baterije (nepoznatoga kapaciteta), koje pokreću elektromotor (neobjavljene snage). No, ono što znamo, jest da je najviša brzina Batmobila 104 km/h i da se u njega mogu smjestiti dvije osobe.
Hidraulična vrata se otvaraju na daljinsko upravljanje, a od dodatne opreme autor ističe i 4 taktičke kamere koje snimaju scenu oko vozila u 360°. Osim za pravovremeno uočavanje zlikovaca, navodno su korisne i kod manevriranja, posebno kod savladavanja oštrih zavoja, piše Autonet-hr.
Jedinstveni električni Batmobil trenutno je izložen u galeriji Van Daryl u najvećem vijetnamskom gradu Ho Ši Minu (poznatome i kao Saigon). Tamo se može na zahtjev pogledati, ali i razgovarati o eventualnoj kupovini, iako cijena nije istaknuta.