RCF: Dodatnih 9,7 miliona CHF za finansiranje projekata obuke na Zapadnom Balkanu

0
363
Švicarska se pridružuje Regionalnom Challenge Fondu

Njemačka razvojna banka KfW i Vlada Švicarske, koju predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), uspješno su zaključile ugovor o finansiranju s ciljem podrške Regionalnog Challenge fonda (RCF). Ovim sporazumom, SDC će izdvojiti 9,7 miliona švicarskih franaka za finansiranje zajedničkih projekata obuke na zapadnom Balkanu.
RCF je finansijski instrument osmišljen da poveća zapošljivost mladih. Fond podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane zajedničke projekte obuke koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz regionalno nadmetanje (izazov).
RCF je nastao na inicijativu njemačkogSaveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (WB6-CIF) koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona. Finansijska sredstva Fonda u visini od 39 miliona eura, dobijenih kroz njemački finansijski doprinos, povećat će se na približno 49 miliona eura zahvaljujući doprinosu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).
Regionalni challenge fondima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.
Nakon prvog poziva, raspisanog 2021. godine, RCF je primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i više od 600 preduzeća. Na kraju je odabrao 37 najperspektivnijih projekata, dodijelivši regiji oko 14,5 miliona eura.
Drugi poziv RCF-a za iskazivanje interesovanja bio je otvoren od 7. marta do 14. aprila 2022. godine, na kojem su učestvovala 123 konkurentna konzorcija, od kojih je 47 pozvano u drugu fazu kako bi predali potpuni prijedlog projekta. Konačna selekcija je u toku, a fond će uložiti oko 8,8 miliona eura u najuspješnije kandidate iz drugog poziva.