Regionalna saradnja u fokusu Summit-a 100 u Skoplju

Tema ovogodišnjeg Summit-a 100 je 'povezivanje', i to u nekoliko ključnih oblasti, kao što su infrastruktura, transport, energetika, digitalizacija, brendiranje regiona, omogućavanje slobodnog kretanja robe i usluga, ali i veći stepen mobilnosti radne snage

0
5721
Na današnjem otvaranju Summit-a 100 govorio je i Mladen Ivanić, član Predsjedištva BiH

U prisustvu više od 100 eminentnih poslovnih lidera iz Makedonije i regiona te specijalnih gostiju iz međunarodnih finansijskih institucija, Živko Mukaetov, generalni direktor Alkaloida i predsjednik Upravnog odbora Summit-a 100, danas je u Skoplju otvorio najveći poslovni događaj na ovim prostorima – šesti godišnji Summit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope.
Tema ovogodišnjeg Summit-a 100 je ‘povezivanje’, i to u nekoliko ključnih oblasti, kao što su infrastruktura, transport, energetika, digitalizacija, brendiranje regiona, omogućavanje slobodnog kretanja robe i usluga, ali i veći stepen mobilnosti radne snage.
Živko Mukaetov istakao je kako je Summit 100 prerastao u vodeću regionalnu poslovnu platformu i najavio buduća očekivanja, ali i podsjetio na prethodna izdanja, na rezultate i ključne projekte koji su proizašli iz njih.
“Fokus Summit-a 100 u Skoplju, kao i svake godine, ostat će na regionalnoj saradnji. Radi lakšeg pristupa novim tržištima kompanijama je potrebno udruživanje, a Summit 100 je odlična inicijativa za postizanje ovih ciljeva. U isto vrijeme, Summit 100 je jaka platforma za strukturisanje razvojnih programa koji bi približili region korak naprijed u ispunjavanju misije za građenje moćne biznis zajednice koja bi bila generator većeg ekonomskog rasta. Mi u Summit-u 100 smo uvjereni da bismo samo preko intenziviranja regionalne saradnje i građenja sinergija između kompanija podigli konkurentnost ekonomija, našim firmama bismo omogućili lakši pristup novim tržištima te bismo bili mnogo primamljiviji inostranim investitorima kao unificirano tržište”, izjavio je Mukaetov na otvaranju Summit-a 100.
Na današnjem otvaranju Summit-a 100 govorio je i Mladen Ivanić, član Predsjedištva BiH. Istakao je kako je značajno da poslovni ljudi razgovaraju sa političarima, te je pozdravio održavanje ove jedinstvene biznis inicijative regiona.
“Velike kompanije iz regije davno su prešle svoje granice. One moraju razmišljati globalnije i dugoročnije. Zato je jako važno da se i političke strukture iz regije češće susreću i razgovaraju“, izjavio je Ivanić.
U specijalnom obraćanju Violeta Bulc, evropska komesarka za transport, naglasila je kako pozitivni trendovi u Evropi, poput pada nezaposlenosti, predstavljaju dobru poruka za mlade ljude.
“Evropska unija je izašla iz krize, sve zemlje članice bilježe ekonomski rast i EU je danas najveća ekonomija u svijetu. Te dobre vijesti želimo podijeliti s našim partnerima na zapadnom Balkanu gdje se, također, događaju pozitivni trendovi“, kazala je Bulc.
Drugog dana Summit-a 100 planirano je održavanje pet kreativnih radionica posvećenih energetici, ekonomiji, brendiranju proizvoda u sektoru hrane i pića, turizma, kao i digitalne agende, a predviđena je i plenarna prezentacija ideja za regionalnu saradnju pred političkim liderima iz regiona.

Uključivanje BiH u projekt ‘Green Balcanica’

Ministar komunikacija i prometa BiH IsmirJusko je u sklopu Samita 100 učestvovao je na panelu “E-mindset for Electrifying Growth Based on Connectivity’. Predstavljajući stanje i perspektive u ovoj oblasti i prometnom povezivanju uopće, Jusko je istakao značaj usvajanja Okvirne strategije prometa BiH za period 2016.-2030. godine, čime su stvorene ne samo pretpostavke za razvoj infrastrukture nego i dekarbonizaciju i elektrifikaciju, s konačnim ciljem zaštite prirodnih resursa. Kao primjer i mogućnost zajedničkog djelovanja u eurointegracijama, Jusko je istakao Ugovor o uspostavi prometne zajednice Jugoistočne Evrope. U zaključku svog izlaganja, ministar Jusko je inicirao uključivanje BiH u projekt ‘Green Balcanica’, koji podrazumijeva gradnju e-punionica na koridoru Ljubljana – Zagreb – Beograd – Priština – Tirana – Dubrovnik – Zadar – Kopar, te se u sljedećem periodu očekuju intenzivne aktivnosti o ovom pitanju.
Na marginama Samita 100, ministar Jusko i sekretar Ministarstva Igor Pejić održali su bilateralni sastanak s komesarkom za promet Violetom Bulc. Jusko i Pejić su tom prilikom predstavili status infrastrukturnih i ostalih projekata te načelno usaglasili drugi kvartal 2018. kao termin službene posjete komesarke Bulc Bosni i Hercegovini.