Royal Jordanian od 17. juna uvodi liniju između Amana i Sarajeva

0
570
Avioprevoznik Royal Jordanian uvest će ovog ljeta novu sezonsku liniju između Amana i Sarajeva

Jordanski nacionalni avioprevoznik Royal Jordanian uvest će ovog ljeta novu sezonsku dvonedjeljnu liniju između Amana i Sarajeva.
Letovi će početi 17. juna i saobraćati dva puta sedmično, svakog utorka i petka, avionom Airbus A320 sa 150 sjedišta, sa dvanaest sjedišta u poslovnoj klasi i preostalih 138 u ekonomskoj. Letovi će se odvijati do 9. septembra.
Royal Jordanian je ranije koristio codesharing na liniji Turkish Airlinesa do glavnog grada Bosne i Hercegovine. Avioprevoznik je razmatrao potencijalne operacije za Sarajevo još 2018. sa početkom u 2019. godini, međutim, letovi nikada nisu realizovani. Osim toga, ova aviokompanija je također bila dio jordanskog konzorcija koji se 2008. godine nadmetao za 49% udjela u bivšem bosanskohercegovačkom avioprevozniku B&H Airlines, iako neuspješno, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Royal Jordanian nema direktnu konkurenciju na pomenutoj ruti. Na osnovu podataka OAG-a, vodećeg svjetskog pružaoca digitalnih informacija o letovima, Sarajevo je imalo najviše indirektnih putnika u i iz Amana u bivšoj Jugoslaviji, ispred Beograda i Ljubljane. Ostvario je više dolaznog nego odlaznog saobraćaja, a Jordanci su željeli ljetovati u Bosni i Hercegovini tokom ljetnih mjeseci. U 2019. godini prije pandemije, preko 3.100 putnika letjelo je indirektno na jednom itineraru između dva glavna grada.
Komentirajući najavljene letove za Sarajevo, Royal Jordanian je saopćio da će nova ruta olakšati turistička putovanja za poslovne ljude i poboljšati trgovinu. Karte bi, kako je najavljeno, uskoro trebalo da budu u prodaji.
Royal Jordanian postat će drugi član Oneworld saveza koji će opsluživati Sarajevo nakon Qatar Airwaysa, koji je najavio nastavak letova iz Dohe za glavni grad Bosne i Hercegovine ovog juna nakon dvogodišnje pauze zbog uticaja pandemije koronavirusa.
Ostali bliskoistočni avioprevoznici koji će ovog ljeta održavati operacije za Sarajevo su Kuwait Airways, Flydubai, Air Arabia, Flynas, Wizz Air Abu Dhabi i Oman’s Salam Air.