RS: Polugodišnja dobit osiguravatelja 17,4 miliona KM, štete će progutati zaradu

0
110
Odštetni zahtjevi od nevremena i požara dostizaće iznose do deset i više miliona maraka

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske u prvom polugodištu 2023. godine ostvarila su neto dobit od 17,4 miliona KM, što je značajno povećanje u odnosu na isti period lani, kada je taj rezultat iznosio 13,24 miliona KM.
Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović, u izjavi za ‘Glas Srpske’ naveo je da je aktiva osiguravajućih kuća za šest mjeseci ove godine dosegla 656 miliona KM i da je u poređenju sa krajem 2022. godine to povećanje za 3,5 posto.
Dodao je da su od januara do kraja juna osiguravajuća društva iz RS klijentima isplatila skoro 52,3 miliona KM po osnovu odštetnih zahtjeva, što u odnosu na isti period lani predstavlja povećanje od 2,8 posto.
Popović je ipak kazao da će ovaj podatak, nažalost, na kraju ove godine izgledati znatno drugačije, jer će rast broja i visine isplaćene štete biti mnogostruko uvećan, budući da je u protekla dva mjeseca došlo do velikog rasta prijavljenih odštetnih zahtjeva nakon oluja oluja i nevremena koje su nanijele štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini te usjevima i plodovima osiguranika.
On je dodao i da je bilo nemali broj štete po osiguranju od požara, koji je progutao značajne privredne objekte.
“Odštetni zahtjevi u takvim slučajevima dostizaće iznose do deset i više miliona maraka te je očigledno da je prvi dio godine bio znatno povoljan za poslovanje osiguravajućih društava, ali takve pokazatelje sasvim sigurno nećemo imati na kraju ove poslovne godine”, kazao je Popović.
Obračunata premija društava za osiguranje iz Republike Srpske za prvo polugodište ove godine iznosila je oko 155 miliona KM i veća je za 13,5 posto u odnosu na isti period lani.
“Najveći rast od 24,4 posto u odnosu na prošlu godinu ostvaren je kod kasko osiguranja motornih vozila. Slijedi rast obaveznog osiguranja od autoodgovornosti sa povećanjem od 16,9 posto te osiguranje od nezgode sa 13 posto više obračunate premije. Sektor je ostvario i značajan iskorak od 8,8 posto više u vrstama osiguranja koja pokrivaju osiguranje u poljoprivredi, odnosno osiguranje usjeva i plodova”, kazao je Popović.
Naglasio je da ih čudi mali rast osiguranja života, svega 1,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Popović ističe da do kraja godine zasigurno neće doći do povećanja tarifa ni u jednoj vrsti osiguranja. Međutim, dodao je, od proljeća treba očekivati promjene u tarifama imovinskih osiguranja koje će uslijediti nakon ovogodišnjih isplata po odštetnim zahtjevima.