Salkić: BH Gas ne pristaje na ucjene iz RS-a, smanjena isporuka gasa Sarajevu

0
742
Vlada FBiH dala saglasnost na smanjenje veleprodajne cijene plina za 12,53 posto

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić rekao je da je smanjenje isporuke gasa Sarajevu ucjena od Istočnog Sarajeva, jer Sarajevo-gas Istočno Sarajevo traži isplatu milion KM za 2015. godine, za što Salkić kaže da nema pravnog osnova.
“Ovo je ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva“, rekao je Salkić za agenciju NAP.
Dodao je da iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo pod krinkom kvara na gasnoj mreži, od BH Gasa traže isplatu retroaktivno milion maraka.
“Prihvatili smo povećanje transporta kroz Republiku Srpsku za 2018. godinu, ali ne i za ranije godine“, rekao je Salkić.
BH Gas je danas održao hitan kolegij uprave tog javnog preduzeća, zbog smanjene isporuke gasa Sarajevu. Isporuka gasa Sarajevu iz Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo smanjena je za oko 50 posto. Direktor tog preduzeća Slavo Krajišnik rekao je da će najvjerovatnije doći do situacije da će morati možda i obustaviti transport gasa za Sarajevo.
Salkić je potvrdio za Patriju da će sutra najvjerovatnije biti održan sastanak sa državnim ministrom trgovine Mirkom Šarovićem, kako bi se pokušalo naći rješenje za ovu krizu. BH Gas je spreman platiti veće cijene za 2018. godinu, ali ne i za ranije godine.