Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili važna postignuća, šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

0
1044
Samsungovi stručnjaci za TV uređaje otkrili naredne korake kompanije u TV tehnologiji

Samsung Electronics oblikuje historiju televizora kroz razvoj svojih tehnoloških inovacija, od FHD,preko 4K,do 8K, zahvaljujući dalekovidoj strateškoj viziji i neumornoj strasti ka uvođenju novih tehnologija na tržište.
Nešto više o dostignućima ostvarenim do sada na polju tehnoloških inovacija na TV uređajima, kao i budućnosti tehnologija uređaja sa ekranima, saznali smo od Samsung stručnjaka za TV uređaje.

Razvoj budućnosti TV uređaja kroz inovacije

Kvalitet slike danas je jedan od presudnih faktora koje korisnici razmatraju pri izboru televizora. Samsung je 1977. Godine uspio u razvoju i masovnoj proizvodnji televizora u boji pod nazivom Color Economy TV, po prvi put u Koreji, čime je započeo eru TV uređaja u boji u ovoj zemlji. Samsung je postao prvi proizvođač TV-a u boji u Koreji zahvaljujući suštinskoj posvećenosti inovacijama i nije se zadovoljio samo kolosalnim uspjehom svog crno-bijelog televizora Econo TV, koji je u to vrijeme zauzimao ogroman mjesečni udio na tržištu televizora.
Potom je osmišljen LCD TV, a 2009. godineje Samsung predstavio svoj revolucionarni model – Samsung LED TV. LED TV je predstavljao vrhunac svih inovativnih tehnologija u to vrijeme, nudeći neprikosnoven kvalitet slike zahvaljujući svijetlećim diodama. Sve komponente SamsungLED TV-a su originalno osmišljene, a broj patenata za ovaj model je premašio 3.000.
Zatim je Samsung 2017. godine predstavio prvi QLED TV na svijetu na bazi Quantum Dot tehnologije bez kadmijuma na Sajmu potrošačke elektronike (CES). Inovativni TV uređaj ove kompanije je bio u centru pažnje te godine i mogao se pohvaliti savršenim kvalitetom slike i 100% rasponom boja.
Godinu dana kasnije, kompanija je na tržištu predstavila QLED 8K model koji je uveo 8K rezoluciju u originalnu tehnologiju Quantum Dot kompanije Samsung. Odlikovao se tehnologijom direktnog punog polja pozadinskog osvjetljenja kojom se precizno kontroliše balans osvjetljenja svih dijelova slike na ekranu, kao i 8K VI tehnologijom poboljšanja videomaterijala slabijeg kvaliteta do nivoa živopisne 8K rezolucije, po prvi put u ovoj industriji. Inovativne QLED 8K tehnologije kompanije Samsung lansirale su 8K eru.
“Samsung je 2020. godine predstavio prvi televizor bez okvira na svijetu. Godinu dana kasnije smo dodatno učvrstili svoju poziciju lidera u sektoru uvođenjem Neo QLED tehnologije zasnovane na Quantum Mini LED ekranima. Od FHD do 8K, uložili smo ogroman napor da razvijemo inovativne proizvode koji nude specijalizovano iskustvo na osnovu potreba korisnika“, rekao je Hajunčul Song iz Odjeljenja za razvoj proizvoda.

Superiorna kvaliteta slike uz pomoć istraživanja ljudskog ponašanja

Samsung nastavlja da nudi najbolje moguće iskustvo gledanja zahvaljujući vodećem kvalitetu slike. Međutim, šta ‘dobar kvalitet slike’ znači za nekoga ko radi na njenom razvoju?
“Smatra se da je kvalitet slike dobar kada gledaocu pruža osjećaj realnosti i kada imate osjećaj da uživo prisustvujete onome što se dešava na ekranu. Da bi se obezbijedio dobar kvalitet slike, pokazatelji performansi ekrana kao što su visoka rezolucija, visoka osvijetljenost i izuzetna predstava boja su ključni. Također je važno koliko su dobro balansirane druge najsavremenije tehnologije ekrana, kao što su dizajn čipova, algoritmi za kvalitet slike i zvuk“,objašnjava Jangzok Han, developer iz H/W laboratorije.
Nemoguće je razviti dobar kvalitet slike uz pomoć samo jedne tehnologije, ma kako ona izuzetna bila. Zato je Samsung kao jedan od lidera u ovoj industriji posvećen razvoju inovativnih tehnologija kroz mnoštvo različitih pristupa. Real Depth Enhanver, nedavno uveden na 2023 Neo QLED TV-u, jedna je od novih funkcija koja za cilj ima dalje unapređenje kvaliteta slike.

Kada su ljudske oči usredsređene na neki objekat, pažnja je usmjerena ka tom objektu prilagođavanjem oštrine, jasnoće i teksture, kao i pozadinskog okruženja. Real Depth Enhancer kompanije Samsung razvijena je na osnovu razumijevanja ovakvog ljudskog ponašanja i koristi VI da automatski odvoji objekat od pozadine kako bi se dobio bolji osjećaj dubine same slike.
Isto tako, Neo Quantum Matrix Pro tehnologija unapređuje gledanje finih detalja putem precizne kontrole kvantum LED-a na ukupno 13.684 nivoa. Ovo pedantno podešavanje daje dodatnu dimenziju i osjećaj realnosti slikama na ekranu.

Od 8K igara do umjetničkih djela na Samsung TV uređajima

Korisnici su danas bombardovani novim sadržajima. Desetine hiljada pojedinačnih vijesti i sadržaja se svakodnevno objavljuju na svim platformama – ali da li isto važi i za sadržaj kreiran u 8K?
“Nakon nedavnog porasta 8K uređaja, uključujući pametne telefone, svako može da kreira 8K sadržaj i da ga gleda u ultravisokoj rezoluciji. Grafičke kartice visokih performansi sada omogućavaju korisnicima da igraju 8K igre, što znači da već živimo u doba 8K UHD-a“, kaže Sangmin Li, direktor Laboratorije za rješenja za zvalitet slike.
On dodatno objašnjava porast 8K sadržaja na današnjem tržištu te navodi da je sve veća količina 8K sadržaja dostupna na društvenim mrežama, a i umjetnici prave digitalna umjetnička djela u 8K.
Samsung je također na čelu ekosistema 8K sadržaja kao lider 8K asocijacije, globalne neprofitne organizacije osnovane 2019. godine sa ciljem da uspostavi 8K standarde i proširi 8K sadržaj. Od februara 2023. ova asocijacija ima 33 člana, među kojima su Samsung, proizvođači TV panela, proizvođači SoC čipova i vodeći kreatori sadržaja. Samsung je prošle godine objavio reklamu za seriju ‘Gospodar prstenova: Prstenovi moći’ u 8K u saradnji sa kompanijom Amazon Prime Video, također članicom 8K asocijacije.

Razvoj optimalnog kvaliteta slike

Da bismo saznali nešto više o sljedećim koracima kompanije Samsung kao lidera u industriji kad je riječ o kvalitetu slike u doba 8K tehnologije, pitali smo ova tri stručnjaka za TV uređaje koji su njihovi ciljevi.
“Kao developer, najispunjeniji sam kada čujem reakcije korisnika koji kažu da slike na ekranu djeluju realno“, kaže Han.
Za Songa je od najveće važnosti osmišljavanje tehnologija koje korisnicima nude pravu vrijednost.
I na kraju, iz Leejeve perspektive, cilj je korisnicima pružiti iskustvo koje prevazilazi puko gledanje sadržaja.