Sarajevo: Otvoren prvi Startup studio u regionu

0
811
Povodom otvaranja Startup Studia održan je panel o inovacijama i podršci startup-ima mladih

Predstavnici Fondacije Mozaik danas su u prisustvu zvanica i partnera svečano otvorili vrata prvog Startup studija u regionu.
Startup studio je svjetski prepoznat koncept podrške poduzetništvu koji se primjenjuje u 65 država svijeta. Glavni partneri Lonac startup studija su Švedska agencija za međunarodni razvoj, kompanija Philip Morris International i Općina Centar Sarajevo.
Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić pobjasnio je da će u BiH Studio poslovati pod nazivom Lonac startup studio, čime se želi naglasiti da je inicijativa dio rastuće regionalne online zajednice za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.
Predstavnik partnera koji je omogućio otvaranje Startup studia, generalni direktor Philip Morris International (PMI) za BiH i CG Srđan Lazović istakao je da PMI ulaže značajna sredstva u inovacije i razvoj jer prepoznaje da je to jedini ključ uspjeha i otvoren je za pružanje podrške inovacijama koje olakšavaju ljudima da žive i djeluju u svijetu koji se stalno mijenja.
Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije Švedske razvojne agencije SIDA je naveo da je Ambasada Švedske ušla u partnerstvo sa Fondacijom Mozaik kako bi se mladima omogućio veći broj kvalitetnih prilika za ostvarivanje punog potencijala i ostanak u BiH.
Povodom ceremonije otvaranja, upriličena je panel diskusija o temi ‘Inovacije i sistemska podrška startup-ima mladih’, a na kojoj su govorili partneri Fondacije Mozaik na ovom jedinstvenom projektu: zamjenik šefa misije agencije SIDA Torgny Svenungsson, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, generalni direktor Philip Morris International za BiH i CG Srđan Lazović, osnivač Foreign Relations Council-a BiH Amer Bukvić i domaćin panel diskusije, direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić.
Pored njih, događaju su prisustvovali predstavnici i predstavnice javnog, poslovnog i nevladinog sektora, te prijateljice i prijatelji Fondacije Mozaik.