Sarajevo: Počela rekonstrukcija prve dionice tramvajske pruge od Nedžarića do Ilidže

0
547
Ministar Šteta kazao je da će radovi na rekonstrukciji pruge biti izvedeni u okviru zadatog roka

Rano jutros počela je rekonstrukcija tramvajske pruge, najvećeg infrastrukturnog projekta u Kantonu Sarajevo u zadnjih 60 godina.
Ministar saobraćaja Adnan Šteta i izvođači radova posjetili su ovu lokaciju i, između ostalog, naveli kako će radovi biti izvedeni u okviru zadatog roka.
Tramvajska pruga obnavlja se u dužini od 21,4 kilometra. Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje 730 dana, odnosno dvije godine. Projekt obnove pruge od Ilidže do Marijin Dvora će koštati 20,4 miliona eura.
“Prva faza je Ilidža – Nedžarići, a nakon 90 dana produžujemo od Nedžarića do Remize. Rok za završetak radova od Ilidže do Remize je do 1. maja naredne godine. Nakon toga idemo dalje prema Čengić Vili. Projekt finansira EBRD preko kreditnih sredstava. Izvođači radova su dvije kineske kompanije. Podizvođači su respektabilne domaće kompanije”, dodao je ministar Šteta.

Svake tri minute autobus sa Ilidže ide prema Nedžarićima i obrnuto

Jutros u 5,30 sati je uveden novi način javnog prevoza. Svake tri minute autobus sa Ilidže ide prema Nedžarićima i obrnuto.
“Nova pruga će garantovati veću sigurnost korisnika javnog prevoza, a nakon pruge idu i drugi projekti: širenje pruge za Hrasnicu, širenje trolejbuske mreže za Vogošću. Početkom nove godine nam dolaze novi trolejbusi”, dodao je ministar Šteta.

Kinezi su jedan dio posla povjerile su firmi Bosman kao podizvođaču radova

Kineski izvođač radova naveo je kako imaju mnogo iskustva u ovoj vrsti radova, te da su u Kini radili na dva projekta koja su identična ovom koji se trenutno provodi u Sarajevu.
Osman Jahić, zamjenik direktora firme Bosman, koja je podizvođač radova, naveo je da su dvije kineske firme dobar dio posla povjerile njima.