Sberbank BH naručila specijalna zaštitna odijela za 11 zdravstvenih ustanova

0
629
Kombinezoni su napravljeni od vodo i vjetronepropusnog materijala

Zdravstveni radnici nose rizik prve linije fronta, te čine i do 15% od ukupnog broja oboljelih u regijama pogođenim koronavirusom.
U namjeri da osigura dodatnu zaštitu za zdravstvene radnike u Bosni i Hercegovini, Sberbank BH je naručila specijalna zaštitna odijela za 11 zdravstvenih ustanova i to za Kantonalnu bolnicu Bihać, Opću bolnicu Sanski Most, Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, RMC Safet Mujić Mostar, Opću bolnicu Tešanj, Kantonalnu bolnicu Travnik, Kantonalnu bolnicu Zenica, JZU Zdravstveni centar Brčko, Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, Opću bolnicu Gračanica, Univerzitetsko-klinički centar Sarajevo.
Kombinezoni su napravljeni od vodo i vjetronepropusnog materijala sirovinskog sastava 100% PES sa PU nanosom površinske mase cca 215 gr/m2. Kroz materijal su provučene karbonske niti, a svi šavovi na kombinezonu su vareni kako bi se osigurao apsolutna nepropusnost. Zatvara se pomoću spiralnog patent zatvarača marke YKK koji je pokriven dvostrukom blendom, koja se zatvara čičak trakom, čime se osigurava nepropusnost.
Na krajevima rukava ugrađene su manžetne od neoprena, vodonepropusnog materijala. Širina manžetni regulira se pomoću letvice sa čičak trakom. Kombinezon posjeduje kapuljaču koja svojom konstrukcijom maksimalno pokriva i štiti glavu. Vidljive su samo oči i nos.
Zaštitna odijela su proizvedena u fabrici zaštitne opreme i medicinskog veša TIM iz Mostara koja početkom godine imala oko 20 zaposlenika, ali je uslijed vanrednih okolnosti pojačala proizvodne kapacitete za tri puta. Nabavkom od lokalnih proizvođača, Sberbank BH nastoji podržati domaće poduzetnike i lokalnu ekonomiju.