Sberbank Europe: Neto dobit u prvom kvartalu 15,9 miliona eura

0
1260
Prodajom kredita drugim bankama, Sberbank Europe isplatila je trocifreni milionski iznos ESA

Sberbank Europe je objavila konsolidovane finansijske rezultate za prvi kvartal 2018. u skladu sa novim standardom izvještavanja prema MFSI 9, označivši time uspješan završetak primjene MFSI 9 unutar grupe.
Prema finansijskim podacima u prvom kvartalu (u skladu sa MSFI) Sberbank Europe je imala solidan početak 2018. godine. Objavljeni rezultati su, kako je navedeno, bolji od planiranih i sve podružnice su iskazale dobit, doprinoseći ukupnoj neto dobiti Sberbank Europe Grupe u iznosu od 15,9 miliona eura tokom prvog kvartala 2018.
Operativni prihodi (prije rezervisanja) iznosili su 89,7 miliona eura, neto prihod od kamata 65,3 miliona eura, neto prihod od naknada i provizije 18,7 miliona eura, Tier 1 (CET1) koeficijent kapitala iznosio je 16,5 posto, ukupan koeficijent kapitala 20,5 posto, a udio nekvalitetnih kreditaiznosio je 10,6 posto, podaci su Sberbank Europe iz poslovanja u prvom ovogodišnjem kvartalu.
Iz Sberbank danas je saopćeno da je primjena novog standarda izvještavanja dobila pozitivan odgovor od regulatornog tijela. Prema Zajedničkom nadzornom timu (JST) Evropske centralne banke (ECB), primjena MSFI 9 u Sberbank Europe je ‘općenito u skladu sa očekivanjima’. Eksterni revizor Sberbank Europe Ernst & Young je razmotrio svih 9 MSFI koncepata i potvrdio da su ‘u skladu sa propisima i zahtjevima MSFI 9’.
Projekat primjene MSFI 9 unutar grupe započeo je u januaru 2017. Već godinu dana kasnije, 1. januara 2018. Sberbank Europe Grupa je bila usklađena sa novim Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja (MSFI 9).
“Promjena standarda izvještavanja imala je velike implikacije na cjelokupnu organizaciju, a uglavnom na Računovodstvo, Rizike i povezane IT sisteme. Više od 100 članova projektnog tima širom Sberbank Europe Grupe je učestvovalo u primjeni projekta”, izjavio je Arndt Röchling, CFO Sberbank Europe.
U 2018. i nadalje, Sberbank Europe će nastaviti optimizirati i poboljšavati osnovne procese i modele rizika prema MSFI 9, koji će postati linijska aktivnost za involvirane odjele.