SET Trebinje: ProCredit Bank kao veliki partner bh. privrede podržava tranziciju ka održivoj energiji i poslovanju

Samit pod sloganom 'Energetska budućnost Zapadnog Balkana' okupio je gotovo sve vodeće ljude elektroprivreda iz regiona

0
466
Trend zainteresovanosti privrednika za ulaganje u solarne elektrane sve je veći na tržištu BiH

ProCredit Bank učešćem na nedavno održanom trećem po redu Samitu energetike u Trebinju, kao jedan od pokrovitelja, potvrdila je da u oblasti energetske efikasnosti i ulaganja u obnovljive izvore energije kreira trendove na našem tržištu.
Samit pod sloganom ‘Energetska budućnost Zapadnog Balkana’ okupio je gotovo sve vodeće ljude elektroprivreda iz regiona, dok je u deset odvojenih panela učestvovalo oko 70 vodećih stručnjaka energetike i ekonomije iz zemlje i regiona.
Na panelima se govorilo i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, izazovima dalje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnosti, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

Drugog dana Samita, članica Uprave ProCredit Bank, Amina Durmo Trlin, uz eksperte, učestvovala je na panelu pod nazivom ‘Energetska efikasnost – tržište energetskih usluga u regionu’.
“Ponosni smo na činjenicu da 20 postoukupnog našeg kreditnog portfolija čine krediti za energetsku efikasnost, ulaganje u obnovljive izvore energije kao i druga ekološka rješenja koja imaju pozitivan uticaj na okoliš. Smatramo da na tržištu BiH postoji ogromni potencijal za čistu energiju, a ProCredit Bank će nastaviti da pruža podršku našim privrednicima na putu tranzicije ka održivoj energiji i poslovanju“, zaključila je Durmo Trlin.
Uoči zatvaranja Samita, član Uprave ProCredit Bank, Srđan Ožegović, također uz eminentne stručnjake, učestvovao je u panel diskusiji pod nazivom ‘4D trendovi u energetici’ i tom prilikom rekao da je trend zainteresovanosti za ulaganje u solarne elektrane za vlastitu upotrebu sve veći na tržištu Bosne i Hercegovine kada je riječ o privrednicima.

“Kod fizičkih lica postoji određeni nivo interesovanja, ali ključni momenat koji čekamo je implementacija ‘Prosumer Zakona’, odnosno Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije kojim je po prvi put je uveden koncept kupac-proizvođač. ProCredit Bank je već razvila proizvode, i to ne samo za ulaganje projekata u solarne panele, već ulaganja u projekte energetske efikasnosti, kao što su utopljavanje domova, ugradnja energetski efikasne stolarije, toplotne pumpe i mnoge druge tehnologije. Za ovakve investicije, zajedno sa EBRD-om, omogućavamo povrat na investiciju i do 20 posto“, rekao je Ožegović.
Treći Samit energetike SET Trebinje 2022, u organizaciji Elektroprivrede RS, grada Trebinja i preduzeća SET d.o.o. Trebinje, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Elektroprivrede Crne Gore, održao se od 16. do 18. marta i okupio veliki broj regionalnih eksperata i ključnih donosioca odluka u oblasti energetike i ekonomije kojisu kroz panel diskusije dali odgovore na pitanja koja se odnose na energetsku budućnost našeg tržišta i cijelog regiona.