Škoda predstavila novu, četvrtu generaciju Fabije

0
530
Nova Fabia je opremljena savremenim tehnologijama i prostranije je od prethodne

Češka Škoda predstavila je novu, četvrtu generaciju Fabije. Datum početka prodaje nove Fabije i zvanična cijena biće saopšteni naknadno, ali se za sada pominje da će početna cijena nove Fabije biti ispod 14.000 eura.
U početku biće dostupna samo hečbek varijanta, dok karavanska izvedba stiže tek 2023. godine.
Nova Fabia je opremljena savremenim tehnologijama i prostranije je od prethodne. Fabia je narasla na 4.108 mm (duža 111 mm), dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 94 mm i sada iznosi 2.564 mm.

Fabia ima solidan prtljažni prostor sa zapreminom od 380 litara

Fabia ima i sasvim solidan prtljažni prostor sa zapreminom od 380 litara, što je za 50 litara više od prethodne generacije. Ukoliko se obore zadnja sjedišta, zapremina prtljažnika se može povećati do 1.190 litara.
U ponudi su dvije nove nijanse boje karoserije – Orange Sunset i Graphite Grey. U skupljim verzijama, nova Fabia je dostupna i u dvobojnoj varijanti, sa krovom u kontrastnu Black Magic ili Graphite Grey nijanse.

Unutrašnjost nove Fabije je unaprijeđena i modernizovana

Unutrašnjost je takođe značajno unaprijeđena i modernizovana u odnosu na dosadašnju Fabiju. Pored digitalne instrument table, u ponudi je i dvozonska automatska klima, funkcija grijanja volana, vjetrobransko staklo sa grijačem, LED ambijentalno svijetlo u kabini…, a pozadi je na raspolaganju i središnji, preklopni naslon za ruke, što je rijetkost u ovoj klasi automobila.
Što se tiče pogonskih agregata, baznu verziju Fabije pokreće 3-cilindarski 1.0 sa 65 ili 80 KS, a obje varijante imaju maksimalni obrtni moment od 93 Nm. Pogon je prednji, a motor je uparen sa 5-stepenim manuelnim mjenjačem.
Slabija verzija do stotke ubrzava za 15,5 sekundi i dostiže maksimalnih 172 km/h, dok jača do ‘stotke’ stiže za 15,1 sekundi, a maksimalna brzina je 179 km/h.
Od motora je u ponudi i 1.0-litarski turbo-benzinac sa 95 KS i 175 Nm, takođe uparen sa 5-stepenim ručnim mjenjačem, koji do ‘stotke’ ubrzava za 10,1 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 195 km/h. U ponudi je i snažnija verzija istog motora, sa 110 KS i 200 Nm, uparen sa 6-stepenim manuelnim ili opcionim 7-stepenim DSG mjenjačem sa duplim kvačilom. Ovaj model do ‘stotke’ stiže za 9,7 sekundi i razvija maksimalnih 205 km/h.
U vrhu ponude je 4-cilndarski 1.5 TSI sa 150 KS i 250 Nm. Motor je uparen sa DSG mjenjačem, i ubrzava do 100 km/h za 7,9 sekundi, uz maksimalnih 225 km/h.
I nova Fabia u ponudi nema dizelskih motora. Za sada se ne pominje ni elektrifikacija nove generacije Fabije.