Škole u Kini testiraju ‘pametne uniforme’ za praćenje učenika

0
1630
Desetak škola u dvije kineske provincije uvelo je obavezu učenicima nošenja 'pametnih uniformi'

Najmanje deset obrazovnih institucija u kineskoj provinciji Guizhou i autonomnoj regiji Guangxi Zhuang uvelo je svojim učenicima obavezu nošenja ‘pametnih uniformi’.
Ova odjeća dolazi s ugrađenim čipovima koji prate lokaciju svakog pojedinog učenika. Senzori bilježe kada je koji učenik došao u školu ili je napustio, a informaciju o tome automatski dobivaju njegovi učitelji i roditelji. U slučaju da učenik bez dozvole ‘markira’ iz škole, odjeća o tome šalje signal i automatski se pokreće alarm.
Ulazi u škole opremljeni su i tehnologijom za prepoznavanje lica, pa učenici ne mogu međusobno zamijeniti uniforme i švercati se ili se pred senzorima pretvarati da su neko drugi. Ali ni to nije sve – čipovi su u stanju locirati učenike čak i kada se oni nalaze izvan škole, pa učitelji pomoću ove tehnologije mogu pronaći one koji ne dolaze na nastavu, piše Bug.hr.
Čipovi u uniformama otporni su na visoke temperature i pranje. Direktor jedne testne škole izjavio je kako se prisutnost na nastavi značajno povećala otkako su uveli praćenje učenika putem uniforme. Dakako, ovakvo praćenje i narušavanje privatnosti učenika opravdava se povećanom brigom za njihovu sigurnost i redovno pohađanje nastave.