SMS odlazi u istoriju, dolazi RCS

0
2871
U drugom kvartalu 2019. godine smanjen je i broj poslatih SMS poruka

SMS-ove je vrijeme očito pregazilo. Nedostaje im puno značajki na koje su nas navikle aplikacije za dopisivanje na pametnim telefonima, ovisni su o dostupnosti i jačini signala, ne možemo slati poruke dulje od 160 znakova…
No, čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS), koja kombinira Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, prenosi tportal.
SMS je zaživio u decembru 1992. kao poruka koju je inženjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je Merry Christmas.
Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 biliona poruka. Eksplozivnom razvoju unatoč nije se puno promijenio, čak ni kad su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti.
Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je saradnjom više kompanija 2007. da bi ga godinu dana poslije usvojila udruga GSMA.