Sparkasse Bank: Nova EBRD kreditna linija za mala i srednja preduzeća

0
414
Sparkasse banka je doprinijela sveukupnom uspjehu regionalnog GEFF programa

Potpisivanjem ugovora o kreditnoj liniji sa EBRD-om u iznosu od 5 miliona eura, Sparkasse Bank od decembra 2020. svojim klijentima, malim i srednjim preduzećima, može ponuditi još jedan oblik povoljnog finansiranja uz poticaje i do 15% od iznosa kredita.
Kreditna linija je namijenjena finansiranju kapitalnih ulaganja malog i srednjeg biznisa, a sa ciljem njihovog razvoja i jačanja konkurentnosti.
Sredstva iz ove kreditne linije su namijenjena kompanijama koje zapošljavaju do 250 uposlenih, imaju aktivu do 43 miliona eura te ostvaruju godišnji promet do 50 miliona eura. U fokusu će biti projekti kapitalnih ulaganja poput modernizacije opreme i proizvodnih pogona u sektorima poljoprivrede, hrane i pića, metalne industrije, drvne industrije, a sve u skladu s kriterijima i uslovima finansiranja predviđenim kreditnom linijom.
Prednost kreditne linije čini investicijski poticaj u iznosu do 15 posto kredita, a koji će se odobravati u svrhu poboljšanja usklađenosti kompanije sa jednom ili više EU direktiva. Također, u okviru kreditne linije će klijentima biti obezbjeđena i stručna podrška konsultanata u dijelu implementacije, marketinga i prenosa znanja.
“Sparkasse banka je opredijeljena da kroz svoju standardnu finansijsku ponudu, ali i ovakve posebne kreditne linije, potiče razvoj i poduzetnički potencijal malog i srednjeg biznisa, sve s krajnjim ciljem stimulacije ukupnog poslovnog ciklusa u BiH. Nastavak konstruktivne saradnje sa EBRD-om i otvaranje nove kreditne linije nam je posebno važan sada, u momentu kada se poduzetnici susreću sa finansijskim izazovima usljed globalne pandemije i kada im je potreban lakši pristup sredstvima finansiranja, ali i poticajima. Očekujemo da će ova, kao i sve dosadašnje kreditne linije koje smo realizirali, naići na odličan odziv kod naših klijenata i proizvesti pozitivan efekat na njihovo poslovanje”, izjavio je Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.
Kao rezultat dosadašnjih kreditnih linija realiziranih u saradnji sa EBRD-om, iz Sparkasse Banke navode 60 kreditiranih kompanija i 76 implementiranih investicionih projekata u proteklim godinama. Samo u periodu 2016-2018. su mali i srednji poduzetnici, korisnici ovih kreditnih linija generisali gotovo 550 novih radnih mjesta te povećali prihod poslovanja za gotovo 30 posto.