Spoljnotrgovinski deficit BiH u prvom kvartalu smanjen za 19,4%

0
212
Smanjen trgovinski deficit u prvom kvartalu ove godine

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Analizu spoljnotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za prvi kvartal 2021. godine.
Ukupna robna razmjena BiH u ovom periodu iznosila je 7,47 milijardi KM. Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 4,40 milijardi KM, te je zabilježen spoljnotrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 19,4% u odnosu na isti period prethodne godine.
Glavne karakteristike spoljnotrgovinske razmjene za ovaj period bile su: povećanje ukupne spoljnotrgovinske razmjene od 8%, rast izvoza 16,6%, rast uvoza 2,7%, te rast stope pokrivenosti uvoza izvozom 8,3%.
Glavni spoljnotrgovinski partner naše zemlje i u ovom periodu je Evropska unija koja u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,3%, slijede zemlje potpisnice Sporazuma CEFTA-e 2006 sa 13,4%, a ostale zemlje učestvuju sa 20,3%.

Za stabilizaciju ekonomije potreban rast investicija i potrošnje

Vijeće ministara BiH usvojio je i Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – mart 2021. godine u Bosni i Hercegovini.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3% i porast robnog izvoza od 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, uprkos činjenici da je niska osnovica (bazni efekat) iz prethodne godine.
Međutim, za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban je oporavak domaće tražnje (potrošnje i investicija), uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7% u odnosu na godinu ranije.
Bitnu determinantu ekonomskog oporavka u BiH predstavljaće i ekonomska kretanja u spoljnom okruženju koja još nisu na očekivanom nivou.