Štada grupa ostvarila rast EBITDA-e od 15%, na 713 miliona eura

Ova kompanija u 2020. godini na globalnom nivou ostvarila je rast prodaje od 18 posto i godišnju prodaju koja na nivou grupacije premašuje tri milijarde eura

0
566
Peter Goldsmith: STADA ostvarila dvocifren rast u 2020. godini

Štada grupa (STADA), u okviru koje posluje Hemofarm, pokazala je da je otporna na krizu koju je pandemija koronavirusa izazvala širom svijeta. Ova kompanija u 2020. godini na globalnom nivou ostvarila je rast prodaje od 18 posto i godišnju prodaju koja na nivou grupacije premašuje tri milijarde eura.
Štada je značajno iskoračila u odnosu na tržište koje stagnira ipokazala snagu da u teškim vremenima omogući redovno snabdijevanje bolnica i pacijenata lijekovima.
“Tokom cijele protekle godine, naš prioritet bio je da osiguramo zdravlje i bezbjednost naših zaposlenih i njihovih porodica. Ponosan sam na to kako je Štada, usred pandemije, neumorno radila sa stotinama partnera na redovnom snabdijevanju tržišta lijekovima iispunjavanju naše svrhe da kao pouzdan partner brinemo o zdravlju ljudi”, kazao je generalni direktor Štade Peter Goldsmith (Peter Goldšmit).
Uspješne akvizicije, kao i unapređenje efikasnosti u lancu snabdijevanja, nabavkama, prodaji i marketingu, doprinijeli su uvećanju korigovane dobiti prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) za 15% na 713 miliona eura.
Tokom 2020. godine, Štada je dospjela na četvrto mjesto na evropskom tržištu generičkih proizvoda, dok je na tržištu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje svoju poziciju unaprijedila sa 9. na 5. mjesto. Van Evrope, Štada je nastavila da jača svoje prisustvo na odabranim azijskim tržištima poput Kine, Filipina i Vijetnama, kao i na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.
Brendovi zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i farmaceutskih specijaliteta sada čine oko polovinu prodaje Grupe u ukupnom iznosu od 3,01 milijarde eura u 2020. godini. Kompanija je tokom prošle godine zaključila sedam akvizicija i 80 licenci što je povećalo broj zaposlenih za 1.675 novih pozicija na ukupno 12.300 radnika koje Štada zapošljava širom svijeta.
Oslanjajući se na jasnu strategiju, kompanija očekuje da će nastaviti rast u 2021. godini. Štada razmatra nove akvizicije, licenciranje i druge prilike za razvoj poslovanja, i zato je uvjerena u ostvarenje daljeg rasta u ovoj godini.
“Kao partner izbora u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, farmaceutskih specijaliteta i generičkih proizvoda, Štada širi svoj portfolio i ostvaruje našu svrhu da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner“, zaključio je Goldsmith.

U okviru STADA grupe posluje i farmaceutska kompanija Hemofarm

Hemofarm – lider u regionu

Hemofarm posluje u okviru Štada grupe od 2006. i iz godine u godinu uvećava svoje proizvodne kapacitete i asortiman lijekova i drugih preparata koje nastaju u njegovim pogonima.
“Mi smo i prošle godine potvrdili lidersku poziciju u regionu sa proizvedenih 6,5 milijardi tableta i drugih formi. Pošto govorimo o godini koju je obilježila, nažalost još aktuelna pandemija, naš najveći uspjeh svakako je činjenica da smo na vrijeme i u potrebnoj količini u našim fabrikama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori proizveli lijekove i isporučili ih širom svijeta. Ličnim primjerom pokazali smo koliko je za svaku zemlju i njene građane važno da imaju domaću proizvodnju lijekova“, ističe generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.