Strane direktne investicije u BiH u prvih šest mjeseci 650,1 milion KM

0
690
Direktna strana ulaganja u BiH iznosila su 1,2 milijarde KM u 2022. godini

Strane direktne investicije u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci 2019. iznose 650,1 milion KM, od toga 252,8 miliona u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu 2019.
U saopćenju Centralne banke BiH se navodi da je pojačan priliv direktnih stranih investicija u odnosu na isti period prošle godina kada su iznosile 423,3 miliona KM.
Posmatrano po komponentama, najviše investicija je realizovano u formi vlasničkih udjela koji su iznosili 304,8 miliona KM, dok su zadržane zarade iznosile 293,3 miliona KM.
Najviše investicija u prvih šest mjeseci dolazi iz Rusije 265,1 milion KM, zatim Hrvatske 114,2 miliona KM, te Holandije 83,1 milion KM.
Centralna banka BiH (CBBiH) je obogatila raspoloživu statistiku stranih investicija, jer se prvi put sada daju iznosi zadržanih zarada na kvartalnom nivou. Na taj način će korisnici imati detaljnije podatke prije provođenja kompletnog godišnjeg istraživanja o direktnim stranim investicijama.
Važno je imati u vidu da su direktne investicije vrlo dinamična kategorija tokova, a pogotovo komponenta zadržanih zarada koje se mogu bitno mijenjati tokom godine zavisno od odluke stranih investitora o isplatama dividendi. Konačni godišnji iznosi se stoga mogu značajno razlikovati od međugodišnjih iznosa, što se treba imati u vidu pri pravljenju projekcija, saopćeno je iz CBBiH.