Sunčana strana Federacije BiH – projekat Sarajevo Reborn

0
1276
Federalna ministrica Đapo sa glumcima u kostimima poznatih istorijskih ličnosti

Uz sufinansiranje Federalnog minisarstva okoliša i turizma, s ciljem osnaživanja i uvrštavanja kulturnog turizma kao strateški važnog za Bosnu i Hercegovinu, dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara udružile su snage u realizaciji programa ‘Sunčana strana Federacije BiH 2018.’
U sklopu ovog programa, u Sarajevu se ovih dana realizuje projekat Sarajevo Reborn za koji su angažovani mladi i perspektivini bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog.
Glumci u kostimima šetaju ulicama Sarajava kako bi, po uzoru na svjetske metropole, zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s bogatom prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.
Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova BiH utjelovljuju Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev-bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga ‘Mlada Bosna’, koji je 1914. godine izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.
Cilj projekta je animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu lijepe uspomene, nove emocije, preporuče Bosnu i Hercegovinu, te podijele slike koje će privući veći broj turista, posebno one zainteresirane za kulturni turizam.
Prema nekim procjenama, oko 40 posto turističkih posjeta vezano je za kulturni turizam. Svjetska turistička organizacija Ujedninjenih nacija (UNWTO) predviđa da će tržište ovakvog turizma do 2020. godine biti jedno od pet vodećih.
Ovi podaci govore koliko je značajno da kulturu stavimo u svrhu razvoja turizma, a BiH svojim bogatim kulturno-historijskim naslijeđem može doprinijeti razvoju ove grane turizma i dovesti do povećanja prihoda, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here