Švicarci žele kupiti posrnuli mostarski Aluminij

0
971
Vlada FBiH prihvatila ponudu Abraham grupacije o zakupu dijela imovine Aluminija Mostar

Najveća svjetska kompanija za trgovinu rudama i sirovinom Glencore, sa sjedištem u Švicarskoj, želi postati strateški partner posrnuloj mostarskoj kompaniji Aluminij kojoj zbog enormnih dugovanja, najviše za električnu energiju, odavno prijeti stečaj, piše Dnevni avaz.
Prije nekoliko dana je uprava Aluminija naložila postupno gašenje proizvodnje jer je Elektroprivreda HZHB Mostar u jednom trenutku obustavila isporuku električne energije tom preduzeću zbog dugovanja od oko 141 miliona eura.
Ipak, u zadnji je trenutak osigurana struja za narednih 15-tak dana pa je odluka o gašenju proizvodnje u Aluminiju prolongirana, a oko 1000 radnika i dalje strepi za svoju sudbinu.
Uprava mostarske kompanije i Vlada FBiH, koja u Aluminiju ima 44 posto vlasničkoga udjela, tragaju za starteškim partnerom koji je jedina nada za spas kompanije.
Pozivajući se na izvore u Vladi FBiH, Avaz navodi da se švicarski Glencore zadnjih dana spominje kao najozbiljniji kupac Aluminija koji godinama grca u višemilionskim gubicima.
U švicarskoj kompaniji vlasnički udjel imaju i Britanci. Godišnji promet kompanije je oko 150 milijardi dolara, koja diljem svijeta upošljava oko 150 hiljada radnika. Glencore je povezan i s jednim od velikih brodarskih prevoznika, kompanijom Swiss Marine.
Mostarski Aluminij posluje s Glencorom više od 20 godina. Preko te kompanije u Mostar dolazi glinica, a na svjetsko tržište odlaze aluminijski proizvodi.
U periodu kada je mostarsku kompaniju vodio Mijo Brajković, Aluminij je bio na korak do prodaje Glencoru, ali je u zadnji trenutak taj posao propao, po mnogima zbog otpora u Vladi FBiH. Većinski vlasnik Aluminija su mali dioničari sa 44 i TLM iz Šibenika s 12 posto vlasničkih dionica, što je ukupno 56 posto vlasništva čime kontroliraju odlučivanje u Aluminiju.
Višemilionska dugovanja su glavna prepreka za prodaju Aluminija ili za ulazak strateškoga partnera.
Kako piše Avaz, osim dugovanja prema Elektroprivredi HZHB od oko 141 milion eura, nekadašnji mostarski privredni gigant duguje i dobavljačima oko 38 miliona eura, a poslovnim bankama oko 11 miliona eura, pa je ukupni dug kompanije oko 190 miliona eura.
Uprava Alumnija godinama upozorava kako kompanija nije konkurentna na tržištu jer plaća najskuplju električnu energiju, ali taj problem nikada nije riješen.
Potencijalni strateški partneri poput širokobriješkoga FEALA traže da im Vlada FBiH, koja je vlasnik dviju elektroprivreda u FBiH, osigura nabavu električne energije po povoljnijoj cijeni, čime bi kompanija postala konkurentnija ali iz Vlade FBiH upozoravaju na slobodno formiranje cijena i otvoreno tržište.
U ponedjeljak će u Mostaru biti održan sastanak zainteresiranih strana na kojem će biti prezentirani program i efekti finansijske konsolidacije Aluminija.