Tegletija na EBRD konferenciji u Londonu, razgovarano o regionalnim projektima

0
504
Predsjedavajući VMBiH Zoran Tegeltija učestvovao na Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Londonu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Londonu učestvovao na Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Nakon zvaničnog otvaranja Konferencije i pozdravnih riječi predsjednika EBRD-a Sume Čakrabatija i Andreja Plenkovića, premijera Republike Hrvatske koja predsjedava Evropskom unijom, održana je i sjednica na kojoj su učestvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te premijeri i ministri zemalja zapadnog Balkana.
Na marginama Konferencije, Tegeltija se sastao sa predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabatijem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te regionalnim projektima i inicijativama. Tom prilikom, Tegeltija je istakao da je novi saziv Vijeća ministara BiH u potpunosti opredijeljen da, u skladu sa svojim nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta nastavi predano da radi na evropskim integracijama i reformskim procesima usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika, privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave, te privlačenje domaćih i stranih investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta.
Na sastanku je razgovarano i o investicionim planovima za naredni period, sa posebnim fokusom na intenziviranje saradnje u pružanju podrške inicijativi za ojačavanje investicione klime u BiH.
Na marginama Investicione konferencije EBRD-a o Zapadnom Balkanu u Londonu, Tegeltija je danas razgovarao sa parlamentarnom državnom podsekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Vendi Morton.