The Banker: Intesa Sanpaolo je Banka godine u Zapadnoj Evropi i u Italiji

0
372
Marco Elio Rottigni, direktor Sektora međunarodnih banaka podružnica Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo je proglašena ‘Bankom godine u Zapadnoj Evropi’ i ‘Bankom godine u Italiji’ od strane uglednog finansijskog časopisa The Banker, izdanje The Financial Times Group. Ovu nagradu je po prvi put dobila jedna italijanska banka kao najbolja banka u Zapadnoj Evropi.
U ovom izboru, panel međunarodnih sudija iz The Banker je uzeo u obzir snažno finansijsko poslovanje Intesa Sanpaolo i uspješno udruživanje sa UBI Banca, koje je omogućilo italijanskom bankarskom šampionu da se uspješno natječe na evropskom nivou. Panel je posebno skrenu opažnju na vitalnu ulogu koju je Intesa Sanpaolo imala u podršci italijanskoj ekonomiji i društvu tokom COVID-19 pandemije.
“Intesa Sanpaolo je jedna od bankarskih grupa sa najboljim poslovanjem u Evropi i izdvaja se kada je u pitanju snaga bilansa stanja. Nakon udruživanja sa UBI, nalazi se na top pozicijama u rangiranju euro-područja prema tržišnoj kapitalizaciji, a istovremeno se nalazi među najboljim evropskim bankama prema nekoliko poslovnih i finansijskih indikatora. Priznanje The Banker časopisa pod nazivom‘Banka godine u Zapadnoj Evropi’ je odraz ne samo ovih značajnih razloga, već i činjenice da je preuzimanje UBI postavilo temelje za inovativne tehnike bankarskog udruživanja, koje regulatorna nadležna tijela prihvataju i odobravaju“, izjavio je Marco Elio Rottigni, direktor Sektora međunarodnih banaka podružnica Intesa Sanpaolo.
U okviru Intesa Sanpaolo grupacije posluje i Intesa Sanpaolo banka u Bosni i Hercegovini.
“Važno priznanje koje je Intesa Sanpaolo dobila odražava i doprinos i ulogu koju je Intesa Sanpaolo Banka u BiH iskazala tokom višegodišnjeg perioda, kao davalac pouzdanih finansijskih rješenja za podršku domaćinstvima i biznisima“, izjavio je Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here