Triglav Grupa u tri kvartala ostvarila rast premije 8 posto, neto dobit 52,3 miliona eura

0
1227
Grupa Triglav: Bruto dobit u prvom polugodištu 10,5 miliona eura

Grupa Triglav je ovogodišnji devetomjesečni period završila s dobiti prije oporezivanja u visini od 64,5 miliona eura (prošle godine 67,5 miliona eura) te s neto dobiti u visini od 52,3 miliona eura (prošle godine 53,6 miliona eura).
Uzmu li se u obzir predviđene prilike do kraja godine, u Zavarovalnici ocjenjuju da će da ostvare godišnji plan, saopćeno je iz Triglava.
Konsolidovana fakturisana bruto premija osiguranja iznosila je 777,1 milion eura, što je 8% više nego u istom periodu prošle godine. Rast premije ostvaren je u sva tri segmenta osiguravajuće djelatnosti. Premija osiguranja imovine povećala se za 8%, kod životnih osiguranja za 3% te zdravstvenih osiguranja za 14%.
Grupa je na svim svojim tržištima ostvarila rast premija i to na slovenačkom tržištu taj je rast u prosjeku iznosio 7%, a na tržištima izvan Slovenije 11%. U 2017. godini situacija na tržištima osiguranja postepeno se poboljšava, ali ostaje agresivna cjenovna konkurencija, saopćeno je iz Triglava.
Grupa Triglav je fakturisala 5% viši bruto iznos šteta (467,4 miliona eura). Više štetnih događaja posljedica je povećanog osiguravajućeg portfolija i veće učestalosti šteta, ali i masovnih štetnih događaja. Njihova ukupna vrijednost u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 25 miliona eura (u cijeloj 2016. godini iznosila je 19 miliona eura).
Usprkos povećanju količnika šteta kombinovani količnik Grupe ostaje povoljan te je iznosio 95,3% (prošle godine 95%), što je na nivou njegove prosječne ciljne vrijednosti za strateški period.
Grupa je krajem septembra 2017. raspolagala s 3,1 milijardom eura finansijskih investicija.
Baš kao i prošle godine i u 2017. obje kreditne agencije, S&P Global Rating i A.M.Best, dale su Grupi Triglav iste visoke kreditne rejtinge ‘A’, sa stabilnom srednjoročnom prognozom.
“Naše poslovanje je u devet mjeseci ove godine bilo profitabilno i bezbjedno, Grupa je finansijski stabilna, što potvrđuju i visoki kreditni rejtingi. Uzimajući u obzir predviđene prilike za odvijanje poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da ćemo realizovati naš godišnji plan. Na svojim tržištima investiramo u dijelove osiguravajuće djelatnosti na kojima očekujemo najveći stepen rasta. Tako smo ove godine ušli na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u BiH te na makedonsko tržište životnih osiguranja“, rekao je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Dobri rezultati Triglava na tržištu Bosne i Hercegovine

Prvih devet mjeseci ove godine Triglav Osiguranje Sarajevo je fakturisalo 16,9 miliona eura (33,1 miliona KM) premije osiguranja, što je za 6% više u odnosu na isti period godinu ranije. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja, 21% premije više nego prošle godine. Društvo je popravilo kombinovani količnik, koji je jedan od ključnih pokazatelja uspješnosti poslovanja u osnovnoj djelatnosti.
“Prvih devet mjesecije završeno kvalitetnim rastom premije kao posljedice intenziviranja aktivnosti u segmentu prodaje. Fokusirani smo na potrebe klijenata za što boljom ponudom i efikasnom isplatom šteta. Ostvarili smo rast i u segmentu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Aktuelna je akcijska ponuda dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za cijelu porodicu sa gratis pokrićem gripe i akutnih infekcija gornjih disajnih organa, uz dodatnu pogodnost – kućna posjeta pedijatra“, rekao je direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.
I Triglav osiguranje Banja Luka u prvih devet mjeseci 2017. zabilježilo je rast premije od 6% i tako održalo stabilan položaj na tržištu Republike Srpske.
Triglav osiguranje Banja Luka je na kraju trećeg kvartala ove godine fakturisalo 7,9 miliona KM bruto premije (4 miliona EUR), što je u odnosu na isti period lani 6-postotni rast. Društvo, koje ima 4,9 odsto udjela na tržištu Republike Srpske, nastavilo je dobro poslovanje uz kontinuiran porast imovine, kapitala i tehničkih rezervi Društva čime je osigurana dugoročna stabilnost i solventnost Društva.
“Naše poslovanje u prvih devet mjeseci ove godine obilježili su dobri finansijski rezultati. Radimo i na uvođenju veoma dobre ponude za automobilsku asistenciju koja će našim klijentima biti uskoro dostupna“, izjavio je Matej Žlajpah, direkor Triglav osiguranja Banja Luka.