Turistička zajednica KS: Usmjeriti milion maraka za spas radnih mjesta

0
697
Turistička zajednica Kantona Sarajevo taži način za spas radnih mjesta u ovom sektoru

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je na hitnim sjednicama svih njenih organa jednoglasno usvojila odluku da sredstva TZKS, u iznosu milion KM, koja su bila planirana za investiranje u projekte u 2020. godini, preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.
Turistička zajednica KS smatra da je u ovim trenucima bitno hitno reagovati, kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru koji je najviše pogođen i najviše finansijske efekte trpi zbog novonastale situacije.
Stoga su danas uputili navedenu inicijativu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te zamolili da resorno ministarstvo hitno proslijedi inicijativu na usvajanje na narednoj sjednici Vlade KS.
Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo podrži prijedlog Turističke zajednice Kantona Sarajevo, sredstva bi bila dodijeljena u skladu sa jasno uspostavljenim kriterijima, onim subjektima koji su imali najveći broj prijavljenih noćenja i gostiju, a uredno su izmirivali zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici KS.
Od navedenih sredstava 80 posto će biti raspodijeljeno hotelijerima, 15 posto agencijama i pet posto turističkim vodičima.