Turizam – ključni element za poticanje održivog razvoja Mostara

0
749
Radionica je organizovana u okviru projekta 'Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svjetske baštine'

U Gradskoj vijećnici u Mostaru je 13. i 14. maja 2019. godine održana radionica o temi Strategija održivog turističkog razvoja za područje svjetske baštine UNESCO-a, ‘Područje starog grada oko Starog mosta u Mostaru’.
Radionica je organizovana u okviru projekta ‘Održivi turistički razvoj na području lokaliteta svjetske baštine’ koji je, na prijedlog federalne ministrice ministarstva okoliša i turizma Edite Đapo, podržala Vlada Federacije BiH, a za čiju je provedbu zadužen UNESCO.
Otvorenju radionice su prisustvovali federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, generalna sekretarka Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-om Biljana Čamur Veselinović, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Farida Cikotić, kao i šef kancelarije UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum.
U dvodnevnom radu, učesnici radionice su, uz eminentne predavače iz područja održivog upravljanja turističkim potencijalima, kao i učesće predstavnika institucija različitih nivoa vlasti u BiH i predstavnika privatnog i nevladinog sektora, identificirali turizam kao ključni element za poticanje održivog razvoja Mostara i sredstvo za adekvatno promicanje prirodnih i kulturnih vrijednosti. To će direktno doprinijeti poboljšanju uslova života građana Mostara, glavnih aktera očuvanja izvanrednih univerzalnih vrijednosti ovog lokaliteta svjetske baštine.
Učesnici radionice su potpisom zajedničke deklaracije potvrdili opredjeljenje za provedbu potvrđenog strateškog okvira i definisanih aktivnosti.