U Davosu objavljena lista 100 najodrživijih kompanija na svijetu

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu objavljene su dvije utjecajne liste za održive korporacije na kojima je svoje mjesto našla i kompanija Schneider Electric

0
671
Objavljen spisak 100 globalno najodrživijih korporacija od strane Corporate Knightsa

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, uvršten je na dva važna spiska – zauzeo je vodeće mjesto na spisku 100 najodrživijih korporacija na svijetu časopisa Clean Capitalism u izdanju Corporate Knightsa i već se devetu godinu za redom našao na ‘A-listi’ Projekta objave podataka o emisiji ugljika. Spiskovi su objavljeni prilikom otvaranja godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem je ekološka održivost pitanje od najveće važnosti.
Corporate Knights je već sedmu godinu za redom uvrstio Schneider Electric na spisak 100 najodrživijih korporacija na svijetu, na kojem je zauzeo 29. mjesto u sveukupnom poretku i prvo u svojoj kategoriji. U svrhu sastavljanja spiska 100 najboljih, više od 7500 firmi ocijenjeno je prema 21 ključnom kriteriju uspješnosti, koji pokrivaju sve: od upravljanja resursima, upravljanja zaposlenima, upravljanja financijama, čistog prihoda i uspješnosti dobavljača.
Schneider Electric ujedno se, već devetu godinu zaredom, našao i na ‘A-listi’ Projekta objave podataka o emisiji ugljika – uz još 179 firmi. Schneider Electric dobio je priznanje za svoja nastojanja da smanji emisije, ublaži klimatske rizike i doprinese razvoju privrede niskim razinama emisije ugljika.

SE nadmašio vlastite ciljeve održivosti

Oba spiska prepoznala su Schneiderovu posvećenost održivosti ocijenjenu na osnovi Schneiderovog utjecaja na održivost (SUO). Obnovljene i ažurirane za razdoblje od 2018. do 2020., firma je krajem 2019. povisila ciljeve za devet kriterija.
“Klimatska kriza i sa njom povezano upravljanje privrednim rizicima najveći su izazov naše generacije. Moramo da preispitamo način na koji živimo sa energijom, gradimo zgrade, industriju i gradove i da iskoristimo tehnologiju te da krenemo drugačijim putem, prema svijetu bez ugljika. Radi se o ključnim problemima koji bi trebali da imaju visoki prioritet na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu“, izjavio je generalni direktor i predsjednik Schneider Electrica Pascal Tricoire.

Snažan zamah prema održivosti

Schneider Electricova nastojanja na području promicanja održivosti i uključenosti uzela su snažan zamah. U avgustu 2019., firma se priključila OECD-ovoj Koaliciji za uključivi rast (B4IG), partnerstvu 34 multinacionalne kompanije posvećene unapređenju ljudskih prava, stvaranju inkluzivnih radnih prostora i jačanju uključenosti na nivou njihovih poslovnih ekosistema. Schneider Electric će iskoristiti B4IG za jačanje svoje inicijative Društvene inovacije za rješavanje problema energetskog siromaštva, koja trenutačno podržava 42 projekta i od direktne je koristi za više od 40 000 ljudi.
Schneider Electric je u septembru, na Sedmici klime u New Yorku, najavio da će cilj postizanja neutralnosti od ugljika u svom ekosistemu do 2030. ostvariti pet godina ranije, odnosno 2025., net-nultu emisiju do 2030. i da će sarađivati sa svim dobavljačima na postizanju dobavljačkog lanca neutralnog od ugljika do 2050. Gornje odluke potvrđene su i na konferenciji o klimatskim promjenama COP25 u Madridu u decembru.
Nastojanja Schneider Electrica prepoznata su i na drugim spiskovima uključujući Dow Jones svjetski indeks održivosti sedmu godinu za redom, FTSE4GOOD indeks 40 ekoloških predvodnika u Evropi, AAA ocjenu američkog investicijskog društva MSCI, te je u indeksima Vigeo Eirisa Svjetskih 120, Evropskih 120 i Francuskih 120, uvršten među najbolje plasirane firme po pitanju postignuća na području korporativne odgovornosti.