U Dubravama otvoren put koji povezuje povratnike

0
945
Ministar Ramić otvorio put koji povezuje povratnike u Liskovcu i Dubravama kod Bosanske Gradiške

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u posjeti općini Bosanska Gradiška gdje se sastao sa općinskim načelnikom Zoranom Adžićem, a razgovarano je o potrebama povratničkih zajednica i modalitetima saradnje između lokalnih vlasti i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
Ramić je posjetio i bošnjačku povratničku zajednicu u Dubravama i tom prilikom otvorio drugu dionicu puta od 1.500 metara, čime je kompletirana saobraćajnica koja povezuje povratničke zajednice Liskovac i Dubrave.
Svečanom otvorenju prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i potpredsjednik Narodne Skupštine RS Senad Bratić.
“Izuzetno nam je važno povezivanje povratničkih naselja, jer je komunikacijsko jačanje uvijek neophodan uslov i za ekonomsko, političko i svako drugo jačanje. Također ovaj projekt je među onim koji se izdvajaju, jer su općinske vlasti izdvojile sredstva za povratničke zajednice, a posebno je značajan udio samih povratnika, čime su pokazali snažnu volju za održiv povratak kroz doprinos zajedničkom dobru“, kazao je ministar Ramić.
Ukupna vrijednost puta koji je otvoren je oko 130 hiljada KM, u čemu je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica učestvovalo sa 50 posto sredstava, odnosno oko 65 hiljada, dok su ostatak sredstava u iznosu od po 25 posto prikupile lokalne vlasti i sami povratnici.
“Ranije je završena dionica od 1.200 metara, a sada imamo završen put, koji povezuje povratnička naselja i olakšava komunikaciju prema gradskom području od čega direktnu korist ima oko 900 domaćinstava odnosno oko 1.500 povratnika“, kazao je Enver Alagić, predsjednik MZ Dubrave.
Ministar Ramić je posjetio i Dom mjesne zajednice u Dubravama, te Medžlis Islamske zajednice Bosanska Gradiška, gdje je razgovarano o potrebama povratnika u ovom kraju i mogućim novim projektima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.