U Evropi uvoz piva ispod 10%, u BiH i do 70% ukupne potrošnje

0
1145
U VTK BiH održan okrugli sto 'Reperkusije uvoznih cijena na pivarsku industriju BiH, sa preporukama mogućih mjera'

U Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH danas je održan okrugli sto pod nazivom ‘Reperkusije uvoznih cijena na pivarsku industriju BiH, sa zaključcima i preporukama mogućih mjera’, u organizaciji VTK BiH i Grupacije proizvođača piva u BiH.
Grupacija proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH već duži niz godina ukazuje na razne neregularnosti i primjere nelojalne konkurencije pri uvozu i općenito na tržištu piva u BiH, posebno ističući činjenicu da se takva nepovoljna situacija ne može promijeniti bez aktivne pomoći svih nadležnih tijela, organa i institucija države.
Prijedlozi Grupacije proizvođača piva u BiH su se, u osnovi, svodili na potpunu i dosljednu provedbu postojeće zakonske, posebno carinske regulative, koja bi dovela do toga da i uvozna piva budu predmet istih pravila kao i domaća piva. Time bi se, u konačnici, promijenila dosadašnja praksa u kojoj uvoznici piva imaju povlašten položaj i daleko niže troškove na bh. tržištu u odnosu na domaće proizvođače piva, uz mogućnost negativnih posljedica na sigurnost i zdravlje potrošača.
Jedna od posljedica neregularnosti i nelojalne konkurencije je i izuzetno visoka stopa uvoza piva u BiH. Za razliku od uobičajene situacije u zemljama Evrope, u kojima se uvoz piva obično kreće ispod 10%, a u veoma rijetkim slučajevima prelazi preko 20% ukupne potrošnje, uvoz piva čini i do 70% ukupne potrošnje piva u Bosni i Hercegovini.
Pritom, za razliku od većine ostalih zemalja koje, po pravilu, uvoze samo piva viših cijena, iz kategorije premium piva, znatan udio u pivu koje se uvozi u BiH imaju piva srednjih, niskih, pa i vrlo niskih cijena – uvoz posljednjih pet pa i šest godina kontinuirano raste.

Uvoz piva u BiH posljednjih pet-šest godina kontinuirano raste

Bitno je napomenuti i da uvoz piva na godišnjem nivou iznosi 1.518 hiljada hl piva u vrijednosti od 125 miliona KM, (izvoz u vrijednosti od 3,2 miliona KM). Na temelju posmatranih analiza uočen je ogroman pad uvoznih cijena piva po hl, na prvom mjestu iz Srbije, te iz Hrvatske. Cijena piva po hl iz Srbije pala je u 2018. godini na čak 50,85 KM po hl.
Na okruglom stolu je zaključeno da će Komora BiH, u ime Grupacije, uputiti dopise nadležnim institucijama te zatražiti od njih da se u što kraćem vremenskom periodu formira radna grupa s ciljem detaljnog razmatranja zaključaka i preporuka iz prezentirane analize.