FBiH: Konačno usvojen korona-zakon, koliko će pomoći privredi ostaje da vidimo!

0
485
Sjednice Predstavničkog i Doma naroda FBiH su zakazane za 25. i 27. januar (Foto: Arhiv)

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Za ovaj tzv. ‘korona-zakon’ glasalo je 32 delegata, 15 je bilo protiv dok su tri bila suzdržana delegata.
Opozicija je ovaj zakon, koji je Vlada FBiH utvrdila još 3. aprila, ocijenila zakašnjelim i nedovoljno dobrim, navodeći da on spašava javni sektor i da on dodatno motivira poslodavce da otpuštaju radnike.
Podsjetimo, ranije je ovaj zakon usvojio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, što znači da će tzv. korona-zakon stupiti na snagu dan nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.
Ovaj zakon, između ostalog, predviđa subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda. Firme će moći zatražiti i finansijsku pomoć ukoliko su u proteklom mjesecu imali pad prometa minimalno za 20% u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je i Odluku o prihvatanju zaduženja po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za hitni projekat za Covid-19 za Bosnu i Hercegovinu.
Takođe, podržano je i prihvatanje zaduženja Federacije BiH u okviru instrumenata za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda.