U FBiH skoro 1.700 radnika ostalo bez posla za sedam dana

0
1162
Porezna uprava Federacije BiH

Prema podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 3. augusta 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosio je 516.462. Taj broj veći je za 8.855 u odnosu na 5. maj 2020. godine, kada je u FBiH od početka pandemije Covid-19 zabilježen najmanji broj zaposlenih (507.607).
Međutim, broj zaposlenih od 3. augusta ove godine manji je za 1.658 u odnosu na prethodno objavljeni podatak od 27. jula 2020. kada je iznosio 518.120. Do smanjenja broja zaposlenih došlo je u različitim djelatnostima, a najviše u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, trgovini, obrazovanju i proizvodnji.
Kako je saopćeno iz Porezne uprave FBiH objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.
Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu). Broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom, saopćeno je Porezne uprave FBiH.

Tabelarni pregled stanja broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama možete vidjeti ovdje