U Kantonu Sarajevo biće zaposleno 30 ljekara i 72 medicinska radnika

0
300
Nenadić i Ljubuškić: Za program zapošljavanja medicinskih radnika izdvojeno više od 1,1 milion KM

U Sarajevu su danas potpisani ugovori iz Programa sufinansiranja zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove i javne ustanove iz oblasti socijalne na osnovu kojeg će se zaposliti 102 osobe – 30 ljekara i 72 medicinska radnika (SSS).
“Ova služba je po prvi put za visoku stručnu spremu osigurala mjesečnu naknadu u iznosu od 2.000 KM, a za srednju 1.500 KM. Ukoliko ova nepovoljna epidemiološka situacija (Covid-19) potraje, nakon rebalansa Budžeta Službe, nastavit ćemo pomagati našem zdravstvenom sistemu”, kazala je vršiteljica dužnosti Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Edina Ljubuškić.
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju, poručio je kako je ovo važan projekt, posebno u kontekstu trenutno pogoršane epidemiološke situacije, iako je pokrenut još prije pet mjeseci.
Ugovore sa Službom za zapošljavanje KS potpisali su predstavnici Opće bolnice ‘Prof. dr. Abdulah Nakaš’, Javne ustanove Dom zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Gerontološkog centra, Terapijske zajednice Kampus, Doma za nezbrinutu djecu Bjelave i Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.
Po riječima premijera Nenadića za današnji program izdvojeno je 1.105.122 KM. Planirano je da po 12 ljekara i 24 medicinska radnika sa srednjom školskom spremom rade u Općoj bolnici i u JU Dom zdravlja, u Hitnoj pomoći pet ljekara i pet medicinskih radnika sa SSS, u Gerontološkom centru jedan ljekar i četiri medicinska radnika, te po pet medicinskih radnika u Domu za nezbrinutu djecu, u Terapijskoj zajednici, te u Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.
Ovaj projekt je urađen u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i njihovim potrebama, ali i Skupština je svojim zaključcima iz moratorija na zapošljavanje isključila zdravstvene radnike.
Najavljeno je da će se, ukoliko na narednoj sjednici Skupštine bude usvojen rebalans Budžeta Službe u iznosu oko 10 miliona KM, osigurati dodatna sredstva za realizaciju još tri projekta, za koje su raspisani javni pozivi i to: poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja ‘Posao za sve’, i poslodavcima za učešće u programu javnih radova.
Premijer Nenadić najavio je i kako će Vlada KS, neovisno od ovog projekta, uposliti još tri doktora u Opću bolnicu, te sredinom sedmice obići izolatorij.