U Tuzli održana stručna konferencija o konzumiranju soli i uticaju na zdravlje

0
813
U Tuzli održana stručna konferencija sa internacionalnim učešćem pod nazivom 'So, jod i zdravlje'

Solana d.d. Tuzla u koordinaciji sa AS Holdingom i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli jučer je uspješno realizovala Treću stručnu konferenciju sa internacionalnim učešćem pod nazivom ‘So, jod i zdravlje’.
Svrha treće tradicionalne konferencije bila je da se potakne naučna, stručna i privredna javnost iz zemlje i regiona kako bi se ukazala važnost kontrolisanog procesa proizvodnje soli i kontrole procesa jodiranja.
Na konferenciji su izneseni rezultati mnogih istraživanja i studija koje ukazuju da se velika važnost daje adekvatnom unosu soli i njenom kvalitetu. Nacionalni programi prevencije hroničnih bolesti prepoznaju značaj smanjenja unosa soli jednako koliko i Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na važnost unosa joda čiji se deficit smatra glavnim uzročnikom različitih bolesti sa kojima se današnja populacija susreće.
Solana d.d. Tuzla kao društveno-odgovorna kompanija, koja osim kvaliteta soli kao fundamentalnog prehrambenog artikla, kroz niz implementiranih standarda i kontrolisanog procesa jodiranja soli vodi računa o zdravlju svojih potrošača kroz njihov direktan ili indirektan način konzumiranja.