Ukrajinska kriza: Svijet još uvijek može obuzdati utjecaj na globalnu sigurnost hrane

0
377
Generalni direktor FAO-a QU Dongyu obraća se 169. Vijeću članica FAO-a (Foto: FAO)

Rat u Ukrajini će uticati na potrošače širom svijeta jer povećanja cijena hrane, energije i đubriva dovode u opasnost sljedeće žetve, upozorio je QU Dongyu, generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Međutim, globalna prehrambena kriza razmjera koja je viđena 2008. još uvijek se može izbjeći, rekao je Qu.
U obraćanju na 169. sjednici Vijeća FAO-a, sazvanoj kako bi se razgovaralo o posljedicama rata u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane, Qu je naglasio važnost održavanja funkcionisanja globalnih lanaca snabdijevanja i istakao rad FAO-a na terenu.
Sastanak je održan pošto su cijene hrane porasle za 12,6 posto u odnosu na februar, dostižući novi rekord u martu, uz porast cijena žitarica i biljnih ulja, prema najnovijem FAO-ovom Indeksu cijena hrane.
“Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su pšenica i biljna ulja rastu u posljednje vrijeme, namećući izuzetne troškove globalnim potrošačima, posebno najsiromašnijima. Kako cijene energije rastu paralelno s cijenama hrane, kupovna moć ranjivih potrošača i zemalja dodatno je opala”, rekao je Qu.
U međuvremenu, današnje visoke cijene đubriva bi mogle dovesti do niže upotrebe đubriva u narednoj sezoni, a možda i kasnije, sa stvarnim izgledima da pad produktivnosti hrane dovede do još viših cijena hrane.
Rusija i Ukrajina zajedno čine skoro 30 posto svjetskog izvoza pšenice i oko 80 posto svjetskog izvoza suncokreta, dok je Rusija najveći izvoznik đubriva. To znači da će se poremećaji u opskrbi u ove dvije zemlje osjetiti u globalnim poljoprivredno-prehrambenim sistemima, upozorio je generalni direktor FAO.
“Iako je situacija sa snabdijevanjem na globalnim tržištima hrane teška i postoje razlozi za zabrinutost, postoje i dokazi da se trenutni problemi mogu obuzdati i da se globalna kriza hrane poput one iz 2008. može izbjeći”, rekao je Qu.
To će zavisiti od izbegavanja ponavljanja grešaka napravljenih 2008. godine, kada je nametnuta ‘kontraproduktivna politika’ u trgovini.
Glavna razlika u odnosu na 2008. je ta što se danas suočavamo s velikim rizikom da će naša sezona sadnje za narednu godinu biti drastično pogođena, dok je 2008. šok bio uzrokovan sušom i nije ugrozio sljedeću sezonu sadnje”, rekao je Qu, te dodao da ne smijemo zatvoriti globalni trgovinski sistem, a izvoz ne bi trebao biti ograničen ili oporezovan.