Union banci kredit od 15 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja mladih

0
409
Vlada u Sarajevu ove godine planira obezbijediti 150 stanova za mlade

Vlada Federacije BiH je odobrila kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 15 miliona KM, s rokom dospijeća od 20 godina i fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje.
Ova sredstva bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a što će u značajnoj mjeri doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva i pozitivno utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji.
Ovo će ojačati i kreditni potencijal ove banke i mogućnost ponude dugoročnih kredita stanovništvu, te doprinijeti zadržavanju društveno odgovornog pristupa kreditiranju, boljem korištenju ostalih dostupnih izvora finansiranja zbog efekata optimizacije ročne strukture aktive i pasive Banke, i višestrukom povećanju efikasnosti korištenja vlastitih izvora.
Očekuje se i značajno smanjenje troškova finansiranja i povećanje uslova za nastavak stabilnog i profitabilnog poslovanja i zadržavanje ili povećanje ukupne kreditne aktivnosti na tržištu kroz aktivnije učešće Union banke.