Utvrđene izmjene i dopune Zakona o radu u institucijama BiH

0
919
Polugodišnji rashodi institucija BiH povećani su za 96,97 miliona KM (22%) na godišnjem nivou

Vijeće ministara BiH danas je uvrdilo i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, s korekcijama usvojenim na sjednici.
Izmjenom i dopunom zakona postojeća rješenja usklađuju se s praksom i međunarodnim principima u ovoj oblasti. Dopunama Zakona, između ostalog, data je mogućnost da pravo na skraćeno radno vrijeme ima jedan od roditelja djeteta s psihofizičkim smetnjama.
Istovremeno su pooštrene novčane kazne za poslodavce u slučaju kršenja zakona o radu.
Definirana je i obaveza vođenja evidencije uposlenih u organima uprave i institucijama s javnim ovlaštenjima i usaglašeni i ujednačeni uvjeti za korištenje godišnjeg odmora za sve zaposlene u institucijama BiH.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o saradnji sa Vladom Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Dvije države ovim sporazumom istovremeno podstiču međusobno unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje u okviru zone slobodne trgovine.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o trgovinskoj promociji i ekonomskoj kooperaciji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kineske korporacije za izvoz i osiguranje kredita (China Export&Credit Insurance Corporation/SINOSURE).
Memorandumom se podržavaju budući održivi projekti u Bosni i Hercegovini s kineskim poduzećima u ključnim oblastima infrastrukture, električne energije, prometa, komunikacija, industrije pogodne za okoliš, kao i turizma.