Virtuelna izložba najčuvenijih nestalih remek-djela na Samsung The Frame televizorima

0
952
Nestala djela svjetski poznatih umjetnika sada će biti dostupna na Samsung The Frame televizorima

Ekskluzivna umjetnička izložba Missing Masterpieces, pod pokroviteljstvom kompanije Samsung, predstavlja digitalnu kolekciju nekih od najčuvenijih i najintrigantnijih remek-djela, po prvi put dostupnih svima, a za koja se strahuje da su zauvijek izgubljena.
Zahvaljujući mogućnostima napredne tehnologije, nestala djela svjetski poznatih umjetnika, kao što su Van Gogh, Cézanne i Monet, sada će biti dostupna korisnicima na njihovim Samsung The Frame televizorima.
Širom Evrope, svake godine nestaju umjetnička djela vrijedna nekoliko miliona eura. Pored toga, trenutna pandemija je, između ostalog, imala značajan uticaj i na umjetnost i kulturu, budući da je samo tokom karantina ukradeno najmanje šest slika, uključujući i Van Goghovu ‘Proljetnu baštu’, koja je nestala tačno na 167. godišnjicu njegovog rođenja. Ovo djelo smatra se jednim od Van Goghovih najranijih radova i biće dio kolekcije Missing Masterpieces, zajedno sa njegovim čuvenim ‘Portretom doktora Gacheta’, te ‘Bijelom patkom’Jan Bautista Udrija, ‘Pogledom na Over sir Oaz’ Paula Cezannea, remek-djelom Claude Moneta ‘Most Vaterlo’ i mnogim drugima.
”Umjetnost postoji da bismo svi podjednako uživali u njoj, te stoga imamo kolektivnu odgovornost da zaštitimo i sačuvamo našu kulturu za buduće generacije. To je i razlog pokretanja izložbe Missing Masterpieces – kako bi publika vidjela neprocjenjiva umjetnička djela, koja možda nikada više neće biti dostupna, a Samsung The Frame idealno se uklapa u ovu priču, kao televizor koji je istovremeno i uređaj i prozor u svijet umjetnosti”, istakao je Iztok Sepec, direktor prodaje potrošačke elektronike za Adria region, kompanije Samsung Electronics.
The Frame nije samo običan televizor. Zbog svog jedinstvenog dizajna koji podsjeća na ram za slike, on funkcioniše i kao multimedijalna umjetnička platforma, dok se ujedno savršeno uklapa u svaki enterijer kada nije u upotrebi. Onog trenutka kada se ovaj TV isključi, uklučuje se Umjetnički režim, transformišući prazan, crni ekran u galeriju najljepših svjetskih kolekcija umjetnosti. Pored toga, QLED tehnologija u potpunosti dočarava boje originalnih umjetničkih djela.
Izložba Missing Masterpieces osmišljena je i da pomogne svimljubiteljima umjetnosti, amaterskim detektivima i svima onima koji aktivno pokušavaju da pronađu ova izgubljena umjetnička djela, tako što će dijeliti svoje savjete, teorije ili tragove na društvenoj mreži kompanije Samsung, uz korištenje hashtaga #MISSINGMASTERPIECES.
Stoga i ne čudi saradnja sa dr. Noah Charneyem, cijenjenim stručnjakom za historiju umjetnosti i osnivačem Udruženja za istraživanje kriminalnih radnji protiv umjetnosti (ARCA), koji je najzaslužniji za uređivanje ove izložbe i odabir djela prikazanih na njoj.
Izložba nestalih remek-djela Missing Masterpieces biće aktivna do 10. februara 2021. godine, a svih 12umjetnina biće dostupno korisnicima The Frame televizora u okviru Samsung Art Store-a*.
___________
*Nestala remek-djela dostupna su u 29 evropskih zemalja: Albanija, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Kosovo, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Velika Britanija.