Vlada FBiH će pomoći privredi i zdravstvu TK, u fokusu i putna infrastruktura

Uz održavanje likvidnosti kantonalnog budžeta i pomoći privredi, intevizirani su i razgovori o putnim pravcima Tuzla-Brčko-Orašje, a zatim Tuzla-Sarajevo

0
298
Premijer Novalić i ministar Ramić u posjeti Tuzlanskom kantonu

Premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zajedno s predstavnicima javnih preduzeća Autoceste FBiH i Ceste Federacije BiH, posjetili su danas Tuzlanski kanton.
Novalić je istakao da su razgovarali o daljim koracima u provođenju projekata koje finansira i sufinansira Vlada FBiH na području Tuzlanskog kantona, kao i zajedničkim projektima sa ovom kantonalnom vladom. Riječ je o izgradnji putne infrastrukture, pomoći nižim niovima vlasti i zdravstvu, te privredi.
“U TK moramo raditi na modernizaciji putne komunikacije, a sve to dolazi u vrijeme kada privodimo kraju projektne i ugovorne aktivnosti na Koridoru 5c. Ovaj kanton je najbrže rastući i najbrže sanira posljedice pandemije koronavirusa, a Vlada FBiH će izvoz iz TK pomoći narednim transferima. Prošle godine smo to uradili sa 73 miliona KM, od čega je 38,9 miliona išlo u budžet, a ostatak privredi. Sada ćemo to ponoviti, samo će se uložiti u obrte i izvoznike koji nisu dobili sredstva prošle godine. Također, pripremamo zakon o roditeljima negovateljima koji će najvjerovatnije biti usvojen iduće sedmice”, rekao je federalni premijer.
Novalić je kazao da je namjerama Vlade FBiH da pomogne rad i restruktuiranje jednog od najznačajnijih kliničkih centara u BiH u koji je već uložila desetine miliona KM.
Federalni ministar Ramić tokom sastanka je upoznao predstavnike TK da je sljedeće godine planirano zatvaranje kolektivnih centara na području ovog kantona, te da je do sada za ovu namjenu već izdvojeno 52 miliona KM.
Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića, posjeta premijera Novalića i ministra Ramićeva je osnaživanje dogovora o značajnim temema za ovaj kanton. Uz održavanje likvidnosti kantonalnog budžeta i pomoći privredi, intevizirani su i razgovori o putnim pravcima Tuzla-Brčko-Orašje, a zatim Tuzla-Sarajevo.
“Govorili smo o modelima izgradnje i načinima finansiranja izgradnje autoputa Tuzla-Brčko, te o modernizaciji magistrale Tuzla-Sarajevo. Razgovarali smo i o aktualiziranju projekta željezničkog povezivanja na pravcu Tuzla-Sarajevo. Predstavnici Autocesta FBiH i Cesta FBiH su nam objasnili kako to najbolje možemo učiniti”, kazao je premijer TK.
Dodao je da je dogovorena pomoć Tuzlanskom kantonu od oko 38,9 miliona KM, u istom iznosu kao i prošle godine, a koju je kantonalni premijer ocijenio kao značajan doprinos Vlade FBiH prema Tuzlanskom kantonu.