Vlada FBiH odobrila Civilnoj zaštiti 9,8 miliona KM za suzbijanje koronavirusa

0
682
Vlada Federacije BiH održala je sjednicu u Mostaru (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, razmotrila i prihvatila revidirani Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) Federacije BiH.
Za njegovu provedbu su, u okviru vlastitih nadležnosti, zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, a Krizni plan se realizira u suradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriju FBiH.
Donesena je Odluka o odobravanju raspoređivanja i korištenja namjenskih prihoda s posebnog transakcijskog računa za sredstva za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, otvorenog kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora koja su kumulirana iz predhodnih godina Federalnoj upravi civilne zaštite u ukupnom iznosu od 9.814.300 KM. Ovaj iznos bit će raspoređen i korišten za nabavku neophodne opreme, uključujući i adaptaciju prostora, za zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva u Federaciji BiH u uslovima pogoršane epidemiološke situacije s novim koronavirusom, te za finansiranje karantena.
Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH. Njegov tekst je usaglašen sa Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prometu BiH i Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.
Danas su usvojeni programi raspodjele sredstava koja su, ovogodišnjim Budžetom FBiH, odobrena federalnim ministarstvima kulture i sporta, okoliša i turizma, te energije, rudarstva i industrije. Tako će kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog nasljeđa biti raspodijeljeno 720.000 KM, za kulturu od značaja za Federaciju BiH 1.530.000 KM, za udruge građana i organizacija iz oblasti kulture 260.000 KM i za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu 650.000 KM. Za sport od značaja za Federaciju bit će raspodijeljeno 1.620.000 KM, a za mlade 400.000 KM.
Federalna uprava civilne zaštite informirala je Vladu o poduzetim i planiranim aktivnostima vezanim za migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini. Kako je navedeno, ova uprava redovno pruža podršku u rješavanju ovog problema, te u skladu sa svojim nadležnostima realizira i učestvuje u provođenju zaključaka Vlade FBiH.