Vlade FBiH i KS potpisale ugovor o Terminalima u Blažuju i hotelu Maršal

0
666
Premijeri Novalić i Nenadić potpisali ugovor za Terminale Blažuj i hotel Maršal na Bjelašnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić potpisali su danas Ugovor kojim je Vlada FBiH prepustila Kantonu Sarajevo svoj udio vlasništva nad hotelom Maršal u zamjenu za terminale u Blažuju, koje će koristiti Terminali Federacije BiH.
Time je proces koji je trajao više od 12 godina doveden do kraja. I Kanton Sarajevo i Terminali Federacije BiH će u narednom periodu investirati po idejnim projektima koji su već pri kraju.
“Radi se o dvije nekretnine koje su bile na ‘pogrešnim’ mjestima, ono što pripada Federaciji BiH bilo je u vlasništvu Kantona i obrnuto. Hotel Maršal je zbog pravne slijednosti Energopetrola nekako dospio nama u vlasništvo, a čestice terminala Blažuj su bile na Kantonu”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić nakon potpisivanja Ugovora.
Vlada FBiH ima obavezu obezbjeđivanja tromjesečnih zaliha nafte i naftnih derivata u FBiH i za tu namjenu ima na raspolaganju terminale.
“Ti terminali su urađeni prije rata i bili su u lošem stanju. Nismo mogli investirati u Blažuj kao jedan od ključnih terminala jer je to bila tuđa imovina. Sada je to ispravljeno. Ista situacija bila je s nadležnosti nad hotelom Maršal jer nema logike da turistički objekat bude vlasništvo Vlade FBiH”, poručio je Novalić.
Kantonalni premijer Mario Nenadić podvukao je da je danas potpisan Ugovor o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata terminala Blažuj.
“Ugovor u osnovi treba da olakša dalje poslovanje i rad, te investicije. Ovo je veoma koristan i kvalitetan pravni posao za Vladu FBiH i Vladu KS”, zaključio je Nenadić.
Za Federaciju BiH je od velikog značaja da ima zalihe naftnih derivata da bi u slučaju poremećaja mogla biti održana industrija. Tako je u ovoj godini planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću. Cilj je do 2023. godine imati terminale i rezerve u skladu s Direktivom Evropske unije.