VMBiH prihvatilo tri inicijative za nastavak izgradnje autoceste Banja Luka – Doboj

0
1310
Traži se kreditno zaduženje za izgradnju preostale dionice autoputa Banja Luka - Doboj

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke i JP Autoputevi Republike Srpske – autocesta Banja Luka – Doboj B, vrijednog 47 miliona eura.
Trasa autoceste Banja Luka – Doboj duga je oko 72 kilometra i paralelna je s Koridorom 10 u Hrvatskoj te se spaja na Koridor 5c.
Na sjednici je prihvaćena i Inicijativa i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma za 10 miliona eura i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji (Banja Luka – Doboj – faza I) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ova sredstva bit će utrošena za završetak izgradnje autoceste Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, dužine oko 36,6 km, uključujući 22,6 km lokalnih cesti.
Istovremeno je Vijeće ministara BiH prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o garanciji, koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekt Koridor 5c u Republici Srpskoj – Dio I, između BiH i EBRD.
Radi se o garanciji za zajam vrijedan 70 miliona eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda za JP Autoputevi RS.
Sredstva su namijenjena za izgradnju glavne trase autoceste na Koridoru 5c od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica), i dionice autoceste od 6,1 km između te dvije petlje, plus prilazni put s dvije trake dužine oko jedan km za povezivanje s postojećom magistralnom cestom, uključujući i prijelaz preko rijeke Bosne.