VMBiH usvojilo Program javnih investicija od blizu 2 milijarde KM

0
879
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Program javnih investicija / razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine za period 2019. – 2021.
Taj program sadrži podatke o ukupno 268 projekata, vrijednosti milijardu i 956,23 miliona KM. Od toga se milijardu i 263,99 miliona KM odnosi na 151 projekt u implementaciji, 13,18 miliona KM na 11 odobrenih projekata, a 679,06 miliona KM na 106 kandidovanih projekata.
Od ukupne vrijednosti svih projekata milijardu i 610,83 miliona KM se odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, a 345,40 miliona KM na ulaganja u institucionalne projekte.
Vijeće ministara danas je donijelo i Odluku o izboru sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji i iznosu dodijeljenih grant sredstava u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2018. godini.
Odlukom je sa ukupno 400 hiljada KM u rasponu od četiri do 75 hiljada KM podržano 28 sajamskih i drugih manifestacija u BiH poput sajmova u Banjoj Luci, Bijeljini, Bratuncu, Brčko distriktu, Čitluku, Goraždu, Gradačcu, Kozarskoj Dubici, Modriči, Mostaru, Rogatici, Sarajevu, Tešnju, Zenici, Žepču itd.
Vijeće ministara utvrdilo je i Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije sa Izvještajem o pregovorima radi zaključivanja navedenog sporazuma.
Ciljevi Sporazuma su da se jača ekonomska saradnja, razvijaju ekonomske veze, da doprinese razvoju ekonomija, omogući zajednički nastup na trećim tržištima i podstiče saradnju privrednika.