Volvo razvija sistem koji nadgleda ponašanje vozača za volanom

0
982
Volvo razvija sistem za nadzor vozača koji će procijeniti je li sposoban upravljati vozilom

Volvo je nedavno službeno potvrdio da će od sljedeće godine svi novi modeli pod njegovom značkom imati elektronski ograničenu najveću brzinu od 180 km/h. Riječ je o dijelu programa Vision 2020 koji za cilj ima osigurati da u automobilima ovog proizvođača nema smrtno stradalih ili ozbiljno ozlijeđenih putnika.
Ograničenje brzine je samo jedna od novih sigurnosnih značajki koje će Volvo uvesti, a ovaj brend je najavio i da će njihovi modeli biti opremljeni i sistemima unutrašnjeg nadzora vozača koji će na tržište stići sa sljedećom generacijom njihovih modela.
Radi se o sistemu koji putem unutarnjih kamera nadgleda ponašanje vozača za volanom. Ako sistem ocijeni (putem raznih parametara) da ponašanje vozača nije zadovoljavajuće, odnosno da je na neki način ometen, pod utjecajem alkohola i slično, tada vozilo može intervenirati na nekoliko načina pa i obratiti se nadležnim službama.
Cilj je dakle spriječiti neodgovorno ponašanje, a time i potencijalnu tešku nesreću koja njime može biti uzrokovana. Konkretni detalji o tome kako ovaj sistem radi za sada nisu poznati, no kamere će snimiti, a sistem prepoznati vozača kojem su oči predugo zatvorene, koji ne gleda ispred sebe neki dulji period i sl. Također, sistem će pažnju obratiti na pokrete upravljača koji nisu uobičajeni, spore reakcije itd. Drugim riječima, na sve ono što može upućivati na to da vozač nije u potpunosti sposoban za upravljanje.

Ako sistem ocijeni da vozač nije sposoban za vožnju vozilo će reagirati putem različitih upozorenja, a sistem autonomnog upravljanja može dodatno smanjiti najveću dopuštenu brzinu te u konačnici i u potpunosti zaustaviti automobil na siguran način. Također, vozilo može kontaktirati Volvo On Call koji može obavijestiti te na vašu lokaciju prema potrebi uputiti hitnu pomoć i/ili policiju.
Volvo ovaj sistem namjerava lansirati sa sljedećom generacijom svojih vozila. Konkretnije riječ je o modelima koji će se temeljiti na platformi SPA2 i koji će na tržište početi pristizati početkom 2020. godine.