Windows 7 za pola godine odlazi u penziju

0
1022
Microsoft najavio da će sigurnosne nadogradnje za Windowse 7 biti okončane početkom 2020.

Microsoftov operativni sistem Windows 7 uskoro odlazi u penziju, iako taj OS trenutno koristi više od 35% korisnika i drugi je najpopularniji OS na svijetu, odmah iza Windowsa 10.
Microsoft je Windowse 7 predstavio sredinom 2009. godine, ali je taj OS prestao dobivati nadogradnje još od 9.4.2013. kada je Microsoft donio odluku kako će daljnje sigurnosne nadogradnje i nove mogućnosti primati samo računari s instaliranim Service Packom 1. Dvije godine kasnije, 13.1.2015. godine Microsoft je obustavio razvoj novih mogućnosti za Windowse 7 i prešao u fazu produžene podrške tokom koje je nastavio izbacivati samo sigurnosne nadogradnje za Windowse 7.
Sada je i ta zadnja faza pred završetkom, tačnije završit će 14.1.2020. godine. Od tog datuma firme koje i dalje budu željele zadržati Windowse 7 morat će početi plaćati Microsoftu za sigurnosne nadogradnje. No, to će moći činiti samo do 10.1.2013. godine kada će Windowsi 7 konačno i trajno biti napušteni od Microsofta.
Unatoč Microsoftovoj ponudi korisnicima da svoje računare besplatno nadograde na Windowse 10, mnogi to nisu učinili. Razloga ima više, neki se zaklinju kako su Windowsi 7 brži i bolji, drugi se boje navodnog špijuniranja od strane Windowsa 10, a treći su se jednostavno navikli na sučelje i ne žele mijenjati navike. Ne treba zaboraviti ni na manji dio korisnika koji zbog starijeg softvera ne mogu prijeći na nove Windowse 10, jer on na njima nije podržan.
Internet stranica NetMarketShare navodi kako Windowse 7 trenutno koristi 35,38% korisnika, što ih čini drugim najpopularnijim operativnim sistemom na svijetu. Ispred njih su Windowsi 10 koji trenutno imaju 45,79% korisnika dok je na trećem mjestu macOS (10.14) sa 5,31% korisnika, prenosi Bug.hr.
Čini se kako će Windowsi 7 postati novi Windowsi XP s kojima je Microsoft također imao problema, odnosno s njihovim korisnicima koji su ih dugi niz godina nakon ukidanja službene podrške nastavili koristiti. Primjerice, Windows XP je sredinom 2015. tj. godinu dana od ukidanja službene podrške i dalje imao više od 14% vjernih korisnika. Sličan scenarij moguć je i s Windowsima 7.