Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo izdata rješenja o eksproprijaciji: 30 miliona KM za otkup parcela

0
872
Čelnici općine Tešanj razgovarali sa direktorima JP Autoceste FBiH o gradnji autoceste kroz ovu općinu

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić i njegov pomoćnik Nadir Medarić razgovarali su sa direktorom JP Autoceste FBiH Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem o gradnji autoceste na Koridoru 5c kroz općinu Tešanj.
Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo su izdata sva rješenja (279) o eksproprijaciji, za eksproprijaciju 524 parcela. Preostalo je da Autoceste FBiH kompletiraju sporazume sa vlasnicima. Procijenjena vrijednosti je oko 30 miliona KM za otkup parcela sa ili bez objekata.
U toku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što finansira Općina Tešanj. Autoceste FBiH će platiti gradnju u iznosu od oko 7 miliona KM, a Općina Tešanj je već platila projekat. Isprojektovana je regulacija rijeke Tešanjke i to će finansirati JP Autoceste FBiH. Vodovod do Tešanjke (zbog radova oko postojećih bunara) je isprojektovan (Općina Tešanj), a najava je da će finansirati JP Autoceste FBiH.
Prema sadašnjim informacijama iz Sarajeva do polovine 2022. godine može se očekivati početak radova. Procijenjena vrijednost je 182 miliona KM, a planirani rokovi su dvije godine.
Za dionicu Medakovo-Ozimice je u toku eksproprijacija koja bi trebala biti završena u prvom kvartalu 2022. godine. Ukupno je riječ o 621 parceli i 432 predmeta. Put Jablanica-Trepče će biti finansiran kroz gradnju Koridora. Najavljeno je da će biti formiran put kroz Predvojničku (Kiseljak) na Kahvicu, zbog deponije materijala. Ovaj put će omogućiti i skraćivanje puta kroz Crni Vrh.
Sastanak je također iskorišten da se direktori informišu da postoje određene reakcije sa terena za dio projekta i dio eksproprijacije (Kraševo, Jablanica, Karadaglije). Primjedbe se odnose na pristupne puteve, linije eksproprijacije, blizinu stambenih objekata i slično. Dogovoreno je da Općina Tešanj napravi pregled svih takvih slučajeva i da se organizuje tematski sastanak na tu temu, saopćeno je iz pres-službe Općine Tešanj.