Za konsolidaciju Željeznica FBiH i elektrifikaciju Unske pruge 30,3 miliona KM

0
1139
Za željezničku infrastrukturu i sufinansiranje putničkog i kombinovanog saobraćaja biće izdvojeno 22 miliona KM

Federalna vlada danas je usvojila Program utroška sredstava tekućeg transfera ‘Subvencije javnim preduzećima – Transfer željeznicama FBiH’ utvrđen Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.
Svrha programa je provođenje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranje putničkog i kombinovanog saobraćaja po kojem FBiH finansira održavanje željezničke infrastrukture, sufinansira željeznički putnički i kombinovani saobraćaj i sufinansira rad Bh. željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu izmedu Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije.
Bit će raspoređeno ukupno 22 miliona KM i to: JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture 19,3 miliona KM, za sufinansiranje usluga željezničkog putničkog saobraćaja 2 miliona KM, za sufinansiranje kombinovanog saobraćaja 100.000 i za učešće FBiH u finansiranju BH željezničke javne korporacije 600.000 KM.
Danas je usvojen i Program utroška sredstava kapitalnog transfera, na osnovu kojeg je za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać – Blatina odobreno 2,3 miliona KM. Svrha ovog programa je unapređenje željezničkog saobraćaja i provođenje zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.
Usvojen je i Program utroška sredstava transfera za izmirenje obaveza po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznice FBiH u visini od 6 miliona KM. Od toga je 4,8 miliona KM namijenjeno Željeznicama FBiH za izmirivanje obaveza prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, a 1,2 miliona KM za izmirivanje obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i kantonalnim zavodima za zdravstveno osiguranje.