Za regulaciju korita rijeke Željeznice i preveniranje poplava 2,3 miliona KM

0
420
Sastanku su prisustvovali i privrednici koji posluju u zoni Rajlovac

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program raspodjele sredstava za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi regulacije rijeke Željeznice na području općine Ilidža i trasi regulacije rijeke Bosne na području općine Novi Grad Sarajevo.
Ovim je omogućeno potpisivanje sporazuma s općinama Novi Grad Sarajevo i Ilidža o dodjeli sredstava potrebnih za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i uređenje riječnih korita prve kategorije, koje je ministar Delić danas potpisao je sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i šeficom kabineta načelika Nermina Muzura, Lejlom Abazović.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo se obavezalo da će za ovu namjenu izdvojiti 2,3 miliona KM, od čega 1,5 miliona KM za riješavanje imovinsko–pravnih odnosa na području općine Novi Grad Sarajevo i 800.000 KM na području općine Ilidža. Regulacija imovinsko–pravnih odnosa na ovim trasama neophodan je uvjet za regulacju plavnih dijelova riječnih korita rijeka Bosne i Željeznice, kako bi se prevenirale poplave u periodu obilnih kišnih padavina.
Početkom novembra područje općina Ilidža i Novi Grad Sarajevo zahvatile su obimne poplave koje su ugrozile živote i imovinu građana i poslovnih subjekata u ovim općinama.
“Svjesni da će se taj problem ponavljati sa svakim narednim obilnim padavinama, pa smo pokrenuli niz aktivnosti i sastanaka s predstavnicima ove dvije općine i Agencije za vodno područje rijeke Save kako bismo pronašli najbolje dugoročno rješenje ovog problema”, pojasnio je ministar Delić.
Istakao je i da je današnje uručenje sporazuma općinama prvi korak u rješavanju ovog problema.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da će sredstva osigurana od strane Kantona i Općine biti dovoljna za regulaciju imovinsko–pravih odnosa 1/3 ukupne dionice korita rijeke Bosne na području općine koju on predstavlja.
“Uz 1,5 milion KM, koliko osigurava Kanton, Općina će iz Budžeta za 2022. godinu osigurati 400.000 KM i to je dovoljno sredstava da naše službe krenu u realizaciju ovog procesa koji bi trebao ići brže sada, obzirom da je eksproprijacija zemljišta već dobrim dijelom završena”, kazao je načelnik Efendić,
Današnjem sastanku prisustvovali su i privrednici koji posluju u zoni Rajlovac koji su u novembru 2021. imali milionske štete tokom posljednjih poplava. Kako su istakli, raduje ih spremnost Ministarstva i općina da se uradi trajna regulacija ovih riječnih korita jer su štete koje je napravila posljednja poplava ogromne, kao i da bi sljedeća mogla biti pogubna za sve njih.